Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone kotlety z ziemniakami

Pieczone kotlety z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2318 Ocena: 14647

Dodano:

Odsłon: 6900

Kotlety z przepisu Babci Stefci z Bieszczad.

Składniki

  • Mięso mielone wieprzowe 35 dag
  • Ziemniak 1 szt.(średni)
  • Jajko 1 szt.
  • Kajzerka czerstwa 1 szt.
  • Maggi do smaku
  • pieprz do smaku
  • Bułka tarta do panierki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Przyprawa do gyrosa ½ łyżeczki
  • Posiekany koperek 2 łyżki
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, dobrze odcisnąć, dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać zmiażdżony czosnek, maggi, przyprawę do gyrosa, posiekany koperek, startego na drobnych oczkach ziemniaka, przyprawić do smaku i dokładnie wyrobić masę (jak będzie za rzadka dodać bułki tartej).

  2. Formować na dłoni owalne kotlety i panierować w bułce.

  3. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć z obu stron po minucie kotlety. Następnie naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć kotlety i piec w temperaturze 170 stopni około 35 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń