Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Każdego roku na przełomie wiosny i lata przygotowuję pyszną potrawę – pieczone młode warzywa. Najczęściej jest to bardzo prosty zestaw warzyw, tak jak dziś. A dziś w brytfance znalazły się młode marchewki, zielone szparagi i wczesne ziemniaczki. Te ostatnie importowane z Hiszpanii, bo polskich młodych ziemniaków jeszcze nie ma, ale to danie jest tak lekkie i pyszne, że wybaczam sobie ten hiszpański import. Jak zawsze – zapiekankę z młodych warzyw można wzbogacić innymi dodatkami, na przykład kalarepką, szalotką, porem, czosnkiem czy młodą pietruszką. Do wyboru, do koloru.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 14800
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8783
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 649
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8282
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 14800
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8783
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 649
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8282
Składniki
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni, góra/dół.
Marchewki i ziemniaki porządnie wyszoruj, szparagi wystarczy opłukać. Marchewkom odetnij oba końce i bez obierania ze skórki pokrój na mniejsze kawałki, takie na jeden kęs. Podobnie potraktuj ziemniaki, czyli bez obierania ze skórki pokrój na mniejsze kawałki. Od szparagów odłam twarde i jasne, zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Możesz pokroić szparagi na mniejsze kawałki, ale ja zostawiłam je w całości, bo wtedy ładniej wyglądają.
Przygotowane warzywa ułóż w brytfance lub blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem. Pomiędzy warzywami poukładaj gałązki świeżego tymianku. Całość porządnie skrop oliwą, oprósz świeżo mielonym pieprzem i dobrej jakości solą. Ja używam soli kamiennej z Kłodawy albo soli himalajskiej.
Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika na około pół godziny. Ale już po 20 minutach warto sprawdzić widelcem stan warzyw, bo młode pieką się bardzo szybko.
Więc trzeba pilnować.
Upieczone młode warzywa serwuj natychmiast po upieczeniu, gdy są gorące, świeże i pachnące. Jak już wyżej wspomniałam – najlepiej smakują z jakimś pysznym sosem, ale same, prosto z blachy, tez świetnie dają radę. Bo są po prostu aromatyczne i smaczne.
Aby przygotować sos czosnkowy, zmieszaj w miseczce wszystkie składniki i zostaw na 10-15 minut w celu "przegryzienia smaków". Po szczegółowy przepis na sos tzatzyki zapraszam na blog, tu byłoby za dużo pisania i komplikacji. A przecież dziś królują pieczone warzywa!
Pieczone młode warzywa przełóż na 2 talerze. Do każdej porcji dodaj sos czosnkowy lub tzatzyki, które możesz też podać w osobnej miseczce. Na zdjęciach widać tzatzyki.
Smacznego!
Przykładowy sposób podania.