Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapraszam na pikantne pałki drobiowe z piekarnika. Jest to dobry pomysł na obiad dla zabieganych – wymaga minimalnego nakładu pracy, a pałek nie trzeba marynować dla uzyskania pełni smaku. Można je podawać z ulubionymi dodatkami – ziemniakami, kaszą czy sałatkami. Poniżej podaję przepis na pałki glazurowane sosem buffalo – ale równie dobrze sprawdzi się też domowy sos barbecue.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 71
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 71
Składniki
Wlej oliwę do oczyszczonych pałek z kurczaka. Przypraw czosnkiem oraz solidną szczyptą soli i pieprzu.
Blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i umieść na niej kratkę. Wyłóż na nią pałki. Włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180oC z termoobiegiem na 50 minut; obróć pałki w połowie pieczenia.
W tym czasie przygotuj pikantny sos. W rondelku rozpuść masło; dodaj do niego ostry sos i miód. Całość wymieszaj i gotuj do lekkiego zredukowania.
Po upływie 50 minut wyjmij pałki z piekarnika i nasmaruj dokładnie sosem. Włóż je z powrotem do piekarnika nastawionego na funkcję grilla na około 5 minut, do skarmelizowania sosu.
Smacznego!