Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczone pierogi z łososiem i grzybami"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 147
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 792
Składniki
Przesiej mąkę i wymieszaj ją z drożdżami. Dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj śmietanę, a także pokrojone na małe kawałki masło. Wyrabiaj ciasto przez 15 minut. Odstaw do wyrośnięcia pod przykryciem.
Pokrój drobno grzyby. Wrzuć na suchą patelnię i posól. Pieczarki mają dużo wody, więc smaż je tak długo, aż cała odparuje. Łososia opłucz, podziel na porcje i przypraw.
Rozwałkuj ciasto, szklanką wycinaj kółka na pierogi. Do każdego włóż po kawałku łososia i łyżeczkę grzybów. Brzegi dociśnij widelcem. Posmaruj białkiem. Piecz w 180 st. C ok. 12 minut, aż pierogi lekko się przyrumienią. Podawaj z sosem majonezowym.
Czas przygotowania: ok. 45 minut • porcja: 550 kcal • koszt: ok. 4 zł • dla 4 osóbŹródło: Olivia