Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone pierogi z opieńkami i kapustą kiszoną

Pieczone pierogi z opieńkami i kapustą kiszoną

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 245

Dodano:

Odsłon: 2085

Smaczne pierogi z grzybami idealne do barszczu.

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1/3 łyżeczki soli
  • około 2 garście opieniek
  • 2 łyżki kapusty kiszonej
  • do farszu: sól, pieprz czarny, szczypta cukru, bazylia, imbir suszony
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Pieczone pierogi z opieńkami i kapustą kiszoną

Przygotowanie

  1. 1. Do miski wsypać mąkę, drożdże i wymieszać.

    2. Cukier, sól oraz olej rozrobić w ciepłym mleku i wlać do miski. Wyrobić ciasto na gładką masę, w razie potrzeby dolewając mleka lub dosypując mąki.

    3. Opieńki drobno pokroić. Kapustę kiszoną przepłukać w wodzie, dokładnie odcisnąć i również drobno pokroić. Całość wrzucić na rozgrzany olej i dokładnie podsmażyć razem z solą, pieprzem oraz niewielka ilością bazylii, imbiru i cukru do smaku.

    4. Ciasto rozwałkować i wykrajać krążki na pierogi. Wypełniać wystudzonym farszem i ułożyć na blaszce wysypanej bułką tartą.

    5. Piec około 30-40 minut w temp.180st. w zależności od piekarnika aż pierogi będą lekko brązowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń