Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam w sobie coś z Papaja, gdyż tak jak on uwielbiam szpinak. Praktycznie pod każdą postacią. Jedną z moich ulubionych potraw są pieczone pierogi nadziewane szpinakiem i fetą. Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe a w nim rozpływający się w ustach ser w towarzystwie szpinaku – po prostu mniam!
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5022
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1902
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 51
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5022
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1902
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 51
Składniki
Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką oliwy. Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy, by lekko się zrumieniła. Dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Wrzucamy umyty szpinak i smażymy dalej. Gdy szpinak zredukuje swoją wielkość, dodajemy ser feta. Następnie doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem.
Aby przygotować ciasto na początek należy przyrządzić roztwór drożdżowy. Mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiamy roztwór na chwilkę w ciepłe miejsce. Po 10 minutach dodajemy mąkę, oliwę i przyprawy. Mieszamy składniki i odstawiamy miskę na kolejne 10 minut, nakrywając ją lnianą ściereczką.
Gdy ciasto nieco urośnie wykładamy je na stolnicę i zagniatamy dodając stopniowo mąkę, formujemy kulę. Po rozwałkowaniu, za pomocą filiżanki wycinamy kółka z ciasta i na połowę każdego koła nakładamy farsz szpinakowy.
Zlepiamy rogi każdego pieroga za pomocą wody. Gotowe pierogi układamy na blaszce i wkładamy blachę do piecyka rozgrzanego do 180 stopni C na około 20 minut. Po upieczeniu możemy podawać nasze pierożki z sosem jogurtowym lub zwykłym jogurtem naturalnym typu greckiego.
Smacznego!