Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1760
Dodano: 23.08.2014
Odsłon: 17999
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Rozgrzewamy patelnię z 1 łyżką oliwy. Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy, by lekko się zrumieniła. Dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Wrzucamy umyty szpinak i smażymy dalej. Gdy szpinak zredukuje swoją wielkość, dodajemy ser feta. Następnie doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem.
Aby przygotować ciasto na początek należy przyrządzić roztwór drożdżowy. Mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem. Odstawiamy roztwór na chwilkę w ciepłe miejsce. Po 10 minutach dodajemy mąkę, oliwę i przyprawy. Mieszamy składniki i odstawiamy miskę na kolejne 10 minut, nakrywając ją lnianą ściereczką.
Gdy ciasto nieco urośnie wykładamy je na stolnicę i zagniatamy dodając stopniowo mąkę, formujemy kulę. Po rozwałkowaniu, za pomocą filiżanki wycinamy kółka z ciasta i na połowę każdego koła nakładamy farsz szpinakowy.
Zlepiamy rogi każdego pieroga za pomocą wody. Gotowe pierogi układamy na blaszce i wkładamy blachę do piecyka rozgrzanego do 180 stopni C na około 20 minut. Po upieczeniu możemy podawać nasze pierożki z sosem jogurtowym lub zwykłym jogurtem naturalnym typu greckiego.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

renka 23 sierpnia 2014Zgłoś do usunięcia
Nie jestem wielką miłośniczką szpinaku,ale takich kilka pierogów chętnie bym zjadła,wyglądają apetycznie -)6 Kto głosował? | Odpowiedz