Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone pierożki z kapustą i grzybami to doskonała alternatywa dla klasycznego ciasta. Wyróżniają się kruchą konsystencją oraz aromatycznym farszem. Wypróbuj je na święta i nie tylko.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 116
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 75
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 116
Ozorki wieprzowe, bardzo chude mięso, zapomniane w kuchni polskiej. Są smaczn...
Odsłon: 75
Składniki
Grzyby zalej wodą. Kapustę kiszoną posiekaj drobno. Przełóż do rondelka i zalej w całości wodą. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj około 30 minut aż będzie miękka.
Odsącz grzyby i pokrój drobno. Wodę dolej do gotującej się kapusty i zamieszaj. Zostaw jeszcze na 10 minut.
Posiekaj cebulę i podsmaż na odrobinie masła wraz z grzybami. Dodaj kapustę odsączoną z zalewy. Duś, co jakiś czas mieszając. Na koniec dopraw solą, pieprzem i cukrem.
Teraz zrób ciasto. Masło rozpuść w rondelku. Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie wrząca. Mąkę na ciasto przesiej do miski. Wbij jajka. Dodaj masło i sól. Zacznij wyrabiać ciasto, dodając partiami wodę. Konsystencja powinna być gładka i jednolita.
Ciasto rozwałkuj cienko. Wykrój z pomocą szklaki koła. Nałóż na środek po łyżeczce farszu. Zlep dokładnie brzegi każdego pieroga.
Układaj jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut aż się zarumienią. Podawaj z ulubionym dipem.