Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie wiem jak Wy, ale ja kocham szpinak :) Niestety jakiś czas temu strasznie się do niego zraziłam, kiedy do domu trafiły kupione gotowe pierogi ze szpinakiem.. Przygotowałam się na coś dobrego, co okazało się najokropniejszą rzeczą jaką w życiu jadłam.. Więc postanowiłam to naprawić :)
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4410
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11981
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6823
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5613
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 186
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4410
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11981
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6823
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5613
Składniki
Ciasto: Potłuczone ziemniaki wymieszać z masłem i mąką, dodać sól i proszek do pieczenia. Zagnieść na gładką masę. Ciasto ma dość śmieszną konsystencje przez ziemniaki, trochę jak ciastolina :) Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.
Farsz: Rozmrozić szpinak na patelni na małym ogniu, odlać ewentualną wodę. Dodać utartą fetę, pokrojony w małą kosteczkę czosnek (lub wyciśnięty przez praskę), pieprz i przyprawy oraz wymieszać dokładnie. Smażyć na małym ogniu do dokładnego połączenia się fety ze szpinakiem. Ostudzić farsz.
Rozwałkować ciasto, niezbyt cienko i wycinać z niego kółka. Na każdy kawałek nałożyć nadzienie i zlepić pierogi. Gotowe posmarować rozbełtanym białkiem jajka. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 25-30 minut, aż będą ładnie przyrumienione.
Sos czosnkowy: Czosnek obrać i pokroić w malutką kosteczkę albo przecisnąć przez praskę. Dodać do śmietany, dosolić i dopieprzyć do smaku. Dodać 1 łyżeczki serka czosnkowego, dobrze wymieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać trochę mleka.