Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone podudzia

Pieczone podudzia

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 1136

Dodano:

Odsłon: 496

Soczyste podudzia kurczaka. Doskonale smakują z sałatkami.

Składniki

  • Podudzia kurczaka 12 szt.
  • Papryka słodka w proszku 2 łyżeczki
  • Gotowa przyprawa do kurczaka lub gyrosa 2 łyżeczki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczone podudzia

Przygotowanie

  1. Podudzia umyć, osuszyć, oprószyć z każdej strony wybraną przyprawą oraz sproszkowaną papryką i rozłożyć na blasze do pieczenia. Nie ma potrzeby natłuszczania blachy, ponieważ w trakcie pieczenia z podudzi wycieknie tłuszcz.

  2. Wstawić blachę do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 170 stopni Celsjusza i piec przez około 30 minut z włączoną dolną grzałką i termoobiegiem.

  3. Po tym czasie podudzia przewrócić na drugą stronę i piec w taki sam sposób przez kolejne 30 minut.

  4. Następnie wyłączyć termoobieg, pozostawić włączoną grzałkę dolną, włączyć dodatkowo grzałkę górną i zwiększyć temperaturę do około 230 stopni Celsjusza.

  5. Piec przez około 20 minut, co jakiś czas polewając mięso tłuszczem, który wypłynął z kurczaka.

  6. Mięso w trakcie końcowych 20 minut przewrócić na drugą stronę, aby skórka równomiernie się zrumieniła.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń