Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste podudzia kurczaka. Doskonale smakują z sałatkami.
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 301
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1199
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1252
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13394
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 301
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1199
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1252
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13394
Składniki
Podudzia umyć, osuszyć, oprószyć z każdej strony wybraną przyprawą oraz sproszkowaną papryką i rozłożyć na blasze do pieczenia. Nie ma potrzeby natłuszczania blachy, ponieważ w trakcie pieczenia z podudzi wycieknie tłuszcz.
Wstawić blachę do piekarnika rozgrzanego do temperatury około 170 stopni Celsjusza i piec przez około 30 minut z włączoną dolną grzałką i termoobiegiem.
Po tym czasie podudzia przewrócić na drugą stronę i piec w taki sam sposób przez kolejne 30 minut.
Następnie wyłączyć termoobieg, pozostawić włączoną grzałkę dolną, włączyć dodatkowo grzałkę górną i zwiększyć temperaturę do około 230 stopni Celsjusza.
Piec przez około 20 minut, co jakiś czas polewając mięso tłuszczem, który wypłynął z kurczaka.
Mięso w trakcie końcowych 20 minut przewrócić na drugą stronę, aby skórka równomiernie się zrumieniła.