Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony śledź w nowej odsłonie i lekkie rozmarynowe ziemniaki z piekarnika z tradycyjna sałatką z kiszonej kapusty. Lekko odswieżony piątkowy obiad.
Składniki
Ziemniaki pokrojone na grubą frytkę obgotowuję 10 minut, po tym czasie odsączam je i doprawiam sola, pieprzem i rozmarynem i kilkoma łyżkami oliwy. Rozkładam je potem na blasze wyłożonej papierem, tak aby się nie dotykały. Wstawiam je do piekarnika na 30 min na 180 stopni po tym czasie je odwracam i piekę w zależności od potrzeby kolo 20 minut.
Kapustę kiszoną (kupioną na targu) drobno szatkuję, dodaję oliwę, trochę cebuli, startą marchew, nać pietruszki, sól pieprz i cukier. Wszystko mieszam i sałatka gotowa.
Sos: mieszam łyżkę majonezu (może być kwaśna śmietana ale ja nie mogę jeść nabiału), łyżeczkę musztardy, wyciśnięty czosnek, sól pieprz i szczypiorek. W między czasie kładę rozpłatane świeże śledzie na papierze na blachę i smaruję je przyprawami, tymiankiem, majerankiem, wyciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny, sola i pieprzem, jeszcze dla ostrości trochę chili w proszku, skrapiam je oliwą i rozsmarowuję równo przyprawy.
Śledzie wkładam do piekarnika z ziemniakami na ostatnie 10 minut pieczenia, tyle im wystarczy ponieważ filety są dosyć cienkie. Po tym czasie wystarczy wszystko wyłożyć na talerz. Smacznego!