Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone udka

Pieczone udka

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 1562

Dodano:

Odsłon: 12802

Niby nic szczególnego a jednak ich smak to smak mięsa i chrupiąca skórka. Tak je robiła moja mama w czasach kiedy nie było tylu różnych przypraw.

Składniki

  • Udka 7szt
  • Czosnek 9 dużych ząbków
  • Sól 3 łyżeczki
  • Papryka czerwona słodka w proszku
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Udka myjemy i czyścimy z ewentualnych piór :-)) Czosnek przeciskamy przez praskę i ugniatamy razem z solą na papkę. Dzielimy na siedem części. Każde udko nacieramy z obu stron naszą papką a następnie posypujemy papryką. Układamy w naczyniu przykrywamy folią i zostawiamy w lodówce np: na 4godziny.
    Po tym czasie wkładamy je do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 - 190 stopni pieczemy około godzinki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 14 stycznia 2014 Takie właśnie są najlepsze, w prawdziwych przyprawach, a nie w fixach i innych chemicznych woreczkach smaku itp.
Takie przepisy powinny być częściej zamieszczane i przez smakera szczególnie promowane :)
Pozdrówka :)
Odpowiedzi: 1 ▼

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mufinka 14 stycznia 2014 Siła - w prostocie! Tak naprawdę, nie potrzeba niczego więcej - czosnek i papryka wystarczą. :)

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń