Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone udka.

Pieczone udka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 563 Ocena: 3252

Dodano:

Odsłon: 329

Polecę wam dziś pysznego soczystego kurczaka a właściwie uda z kurczaka mam swojego brojlera, dlatego zaznaczę że swojskie dłużej się piecze niż kupne ale to nie ważne bo czas pieczenia sobie skrócicie ja wam podam przepis po prostu jak robiłam, a wyszedł naprawdę smaczny i soczysty.

Składniki

  • 1,600 g ćwiartek z kurczaka (mam swojskie z brojler),
  • 1,5 łyżki przyprawy do kurczaka złocistego,
  • 0,5 łyżki pieprzu cytrynowego,
  • 0,5 łyżki czosnku granulowanego,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 1 szklanka wody (szklanka pojemność 210 ml).
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczone udka.

Przygotowanie

  1. Ćwiartki z kurczaka podzielić na części. Każdą z części od strony skóry ponacinać aż do mięsa. Posypać przyprawami i dokładnie przyprawy wetrzeć w mięso aby przeszedł zapach przypraw na mięso, tak przygotowane odstawić na 20 minut.

  2. Gdy mięso odstało swój czas ułożyć je na suchej patelni skórą w stronę patelni i podsmażyć z obu stron na złoty kolor.

  3. Usmażone uda przełożyć do naczynia żaroodpornego , posolić, wlać wodę przykryć folią aluminiową lub pokrywką od naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika, nastawić piekarnik na 230 stopni i piec 2 godziny i 10 minut, co jakiś czas przekręcając mięso. 20 minut przed końcem czasu zdjąć folię lub pokrywę i zapiec mięso z obu stron do ładnego zarumienienia się.

  4. Obiad podałam z kaszą kuskus, sosem z pieczonego się mięsa oraz surówka z sałaty lodowej i rzodkiewki ze śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń