Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecę wam dziś pysznego soczystego kurczaka a właściwie uda z kurczaka mam swojego brojlera, dlatego zaznaczę że swojskie dłużej się piecze niż kupne ale to nie ważne bo czas pieczenia sobie skrócicie ja wam podam przepis po prostu jak robiłam, a wyszedł naprawdę smaczny i soczysty.
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 151
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 151
Składniki
Ćwiartki z kurczaka podzielić na części. Każdą z części od strony skóry ponacinać aż do mięsa. Posypać przyprawami i dokładnie przyprawy wetrzeć w mięso aby przeszedł zapach przypraw na mięso, tak przygotowane odstawić na 20 minut.
Gdy mięso odstało swój czas ułożyć je na suchej patelni skórą w stronę patelni i podsmażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone uda przełożyć do naczynia żaroodpornego , posolić, wlać wodę przykryć folią aluminiową lub pokrywką od naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika, nastawić piekarnik na 230 stopni i piec 2 godziny i 10 minut, co jakiś czas przekręcając mięso. 20 minut przed końcem czasu zdjąć folię lub pokrywę i zapiec mięso z obu stron do ładnego zarumienienia się.
Obiad podałam z kaszą kuskus, sosem z pieczonego się mięsa oraz surówka z sałaty lodowej i rzodkiewki ze śmietaną.