Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone udka z kurczaka na ryżu z warzywami

Pieczone udka z kurczaka na ryżu z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 157

Dodano:

Odsłon: 5426

Danie z gatunku jaki najbardziej lubię: "samorobiące" ;) Nie wymaga wielkiego wysiłku, a smakuje wybornie. W internecie można trafić na wiele wariantów tej potrawy, my lubimy najbardziej ją w takiej odsłonie. Smacznego

Składniki

  • 3 udka z kurczaka
  • 3 papryki czerwone lub zielone jak kto lubi
  • 20 dag pieczarek
  • duża cebula
  • 20 dkg brązowego ryżu
  • 4 duże łyżki ketchupu
  • przyprawy: papryka czerwona słodka, sól, pieprz, oregano, suszone pomidory, chili, czosnek granulowany
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Udka oklepujemy przyprawami: słodką papryką, solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, odrobiną chili, polewamy niewielką ilością oleju. Dokładnie masujemy mięso. Odkładamy w chłodne miejsce na około dobę.

    Możemy pominąć ten czas i piec mięso bezpośrednio po natarciu przyprawami, jednak nie będzie ono wtedy tak aromatyczne.

  2. Przygotowujemy zalewę z 600 ml wody z dodatkiem ketchupu, słodkiej papryki (2 duże łyżki), szczypty soli, pieprzu, oregano (min 1 duża łyżka), suszonych pomidorów, chili.

    Obieramy paprykę, cebulę, czyścimy pieczarki. Kroimy, nie mieszamy.

  3. Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, a na nim warstwami układamy: cebulę, pieczarki, paprykę i udka. Zalewamy wszystko zalewą.

    Większość przepisów zaleca aby zalewa zakrywała wszystkie warstwy. Uważam, że przy tak dużej ilości warzyw nie ma takiej potrzeby ponieważ w trakcie pieczenia papryka i pieczarki puszczają soki, a objętość płynu zwiększa się w naturalny sposób.

  4. Pieczemy łącznie około 1,5 godziny w temperaturze 180-190 st. na termoobiegu. W połowie czasu obracamy udka.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń