Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 211
Dodano: 27.01.2019
Odsłon: 6730
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Udka oklepujemy przyprawami: słodką papryką, solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, odrobiną chili, polewamy niewielką ilością oleju. Dokładnie masujemy mięso. Odkładamy w chłodne miejsce na około dobę.
Możemy pominąć ten czas i piec mięso bezpośrednio po natarciu przyprawami, jednak nie będzie ono wtedy tak aromatyczne.
Przygotowujemy zalewę z 600 ml wody z dodatkiem ketchupu, słodkiej papryki (2 duże łyżki), szczypty soli, pieprzu, oregano (min 1 duża łyżka), suszonych pomidorów, chili.
Obieramy paprykę, cebulę, czyścimy pieczarki. Kroimy, nie mieszamy.
Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, a na nim warstwami układamy: cebulę, pieczarki, paprykę i udka. Zalewamy wszystko zalewą.
Większość przepisów zaleca aby zalewa zakrywała wszystkie warstwy. Uważam, że przy tak dużej ilości warzyw nie ma takiej potrzeby ponieważ w trakcie pieczenia papryka i pieczarki puszczają soki, a objętość płynu zwiększa się w naturalny sposób.
Pieczemy łącznie około 1,5 godziny w temperaturze 180-190 st. na termoobiegu. W połowie czasu obracamy udka.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

smaker 28 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
Faktycznie robi się samo! Bardzo dobry przepis :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

pelen_brzuszek 27 stycznia 2019Zgłoś do usunięcia
też lubimy :)2 Kto głosował? | Odpowiedz