Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie z gatunku jaki najbardziej lubię: "samorobiące" ;) Nie wymaga wielkiego wysiłku, a smakuje wybornie. W internecie można trafić na wiele wariantów tej potrawy, my lubimy najbardziej ją w takiej odsłonie. Smacznego
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2960
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1077
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2960
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1077
Składniki
Udka oklepujemy przyprawami: słodką papryką, solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, odrobiną chili, polewamy niewielką ilością oleju. Dokładnie masujemy mięso. Odkładamy w chłodne miejsce na około dobę. Możemy pominąć ten czas i piec mięso bezpośrednio po natarciu przyprawami, jednak nie będzie ono wtedy tak aromatyczne.
Przygotowujemy zalewę z 600 ml wody z dodatkiem ketchupu, słodkiej papryki (2 duże łyżki), szczypty soli, pieprzu, oregano (min 1 duża łyżka), suszonych pomidorów, chili. Obieramy paprykę, cebulę, czyścimy pieczarki. Kroimy, nie mieszamy.
Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, a na nim warstwami układamy: cebulę, pieczarki, paprykę i udka. Zalewamy wszystko zalewą. Większość przepisów zaleca aby zalewa zakrywała wszystkie warstwy. Uważam, że przy tak dużej ilości warzyw nie ma takiej potrzeby ponieważ w trakcie pieczenia papryka i pieczarki puszczają soki, a objętość płynu zwiększa się w naturalny sposób.
Pieczemy łącznie około 1,5 godziny w temperaturze 180-190 st. na termoobiegu. W połowie czasu obracamy udka.
Smacznego :)