Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczone udka z kurczaka z pieczarkami i warzywami"
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 188
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22416
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 213
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 188
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22416
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 213
Składniki
Mięso myję, osuszam. Wkładam do miseczki. Przyprawiam solą, pieprzem, obiema paprykami i przyprawą maggi. Dodaję przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz olej. Całość dokładnie mieszam. Odstawiam w chłodne miejsce na około 3 godziny.
Pieczarki oczyszczam, myję, posypuję solą oraz pieprzem i razem z podudziami przekładam do dużego żaroodpornego naczynia. Całość posypuję suszoną natką pietruszki. Naczynie przykrywam. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piekę około 50 minut.
W tym czasie krótko gotuję marchewkę oraz groszek w posolonej wodzie. Odcedzam, osączam. Dodaję do mięsa. Lekko mieszam wszystkie . Po dodaniu warzyw piekę całość bez przykrycia jeszcze około 15 minut (do czasu zrumienienia się skórki na podudziach). Podaję z ziemniakami lub ryżem.
Surowe mięso warto skropić sokiem z cytryny. Dzięki temu w czasie pieczenia lub smażenia zachowa apetyczny jasny kolor. Pod koniec pieczenia podudzia smaruję odrobiną miodu. Skórka wtedy ładnie się rumieni i jest wyjątkowo chrupiąca. Inny sposób na złocistą skórkę to polewanie mięsa w czasie pieczenia jasnym piwem.Źródło: Naj