Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone udka z plastrami ziemniaków z piekarnika

Pieczone udka z plastrami ziemniaków z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 373

Dodano:

Odsłon: 18802

Udka z chrupiącymi plastrami ziemniaków , pieczone razem w piekarniku.

Składniki

  • Udka ( ćwiartki lub same pałki , ja miałam jedną ćwiartkę i trzy pałki)
  • Ziemniaki ( 12 sztuk )
  • 1 cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • przyprawa do kurczaka
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Udka gotujemy 30 min , ja zrobiłam na nich rosół , można tak samo postąpić w przypadku innej zupy.

    Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry i gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie.

    Cebulę kroimy w plastry.

    Następnie podgotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego solimy, pieprzymy, dodajemy przyprawę do kurczaka , pokrojoną w plastry cebulę i dwie łyżki majonezu oraz łyżkę oliwy z oliwek, wszystko delikatnie ze sobą mieszamy .

    Dodajemy nasze udka, układamy je tak, by w miarę możliwości ziemniaki nie były schowane.

    Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika przekładamy naczynie i zapiekamy 45 min z funkcją góra - dół. Ostatnie 15 minut możemy piec z funkcją termoobiegu, wtedy potrawa będzie jeszcze bardziej chrupiąca.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń