Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone warkocze wieprzowe z ziemniakami i pieczarkami.

Pieczone warkocze wieprzowe z ziemniakami i pieczarkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1657 Ocena: 24990

Dodano:

Odsłon: 634

Soczyste, bardzo smaczne pieczone warkocze wieprzowe z ziemniakami, sałatą i ostrymi papryczkami czereśniowymi. Polecam.

Składniki

  • schab bez kości 1 kg
  • ziemniaki 7-8 szt.
  • pieczarki 16 szt. małe
  • smalec 20 dag
  • Sól
  • przyprawa do mięsa
  • sałatka warzywna ze słoja
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczone warkocze wieprzowe z ziemniakami i pieczarkami.

Przygotowanie

  1. Schab myjemy osuszamy papierowymi ręczniczkami, tniemy wzdłuż na połowę i te połówki też tniemy wzdłuż na połowy. Każdy kawałek mięsa nacinamy na 3 kawałki z jednej strony nie docinamy do końca, tak żeby było można zapleść warkocz. Zaplatamy z każdego kawałka warkocz. Końcówki warkocza przewlekamy nicią i związujemy.

  2. Każdy warkocz posypujemy solą i przyprawą do mięsa. Ziemniaki obrane, pieczarki, wymyte także posypujemy przyprawą do mięsa.

  3. Warkocze układamy w formie do pieczenia, na około układamy ziemniaki i pieczarki na przemian. Na wierzch układamy pokrojoną kostkę smalcu na cztery części.

  4. Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po 30 minutach pieczenia polewamy tłuszczem ziemniaki i warkocze.

  5. Upieczone warkocze z ziemniakami i pieczarkami wykładamy na talerze, podajemy z warzywną sałatką ze słoja i ostrymi papryczkami.

  6. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń