Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste, bardzo smaczne pieczone warkocze wieprzowe z ziemniakami, sałatą i ostrymi papryczkami czereśniowymi. Polecam.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 44
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 68
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 44
Składniki
Schab myjemy osuszamy papierowymi ręczniczkami, tniemy wzdłuż na połowę i te połówki też tniemy wzdłuż na połowy. Każdy kawałek mięsa nacinamy na 3 kawałki z jednej strony nie docinamy do końca, tak żeby było można zapleść warkocz. Zaplatamy z każdego kawałka warkocz. Końcówki warkocza przewlekamy nicią i związujemy.
Każdy warkocz posypujemy solą i przyprawą do mięsa. Ziemniaki obrane, pieczarki, wymyte także posypujemy przyprawą do mięsa.
Warkocze układamy w formie do pieczenia, na około układamy ziemniaki i pieczarki na przemian. Na wierzch układamy pokrojoną kostkę smalcu na cztery części.
Formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 60 minut w 180 stopniach Celsjusza. Po 30 minutach pieczenia polewamy tłuszczem ziemniaki i warkocze.
Upieczone warkocze z ziemniakami i pieczarkami wykładamy na talerze, podajemy z warzywną sałatką ze słoja i ostrymi papryczkami.
Smacznego!!!