Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone warzywa korzeniowe, podobnie jak same pieczone ziemniaki czy dynia, to chyba najprostsze zimowe danie. Idealne na obiad i na ciepłą kolację. No, prawdę mówiąc – nie tylko zimowe, ale latem o wiele rzadziej mam ochotę na włączanie piekarnika, pewnie tylko w chłodne dni. Za to teraz, zimą – pieczone warzywa korzeniowe często królują na naszym stole. Podaję je najczęściej z greckim sosem tzatzyki (przepis znajdziesz na blogu), arabskim sosem tahini lub po prostu z sosem, na który właśnie mam ochotę. Tym razem przygotowałam wegańskie greckie cacyki na bazie zielonego ogórka (zimą ma cenę zaporową, ale co tam!) i jogurtu naturalnego z mleka kokosowego. Ten wegański koko-jogurt to moje odkrycie ostatniej jesieni – zakochałam się w tym smaku! Reszta sosu bez zmian. To mój kulinarny eksperyment w czasie wegańskiego stycznia (Veganuary 2021), bardzo udany. Sos tzatzyki w wegańskiej wersji już na zawsze pozostanie w mojej kuchni, mniam!
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4762
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 84
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 202
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 94
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4762
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 84
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 202
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 94
Składniki
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni, góra/dół. Wszystkie warzywa umyj i obierz ze skórek (latem nie musisz obierać młodych warzyw z delikatną skórką). Pokrój je w spore kawałki. Włóż do miski, dodaj spory chlust oliwy lub oleju, posyp 2 łyżkami tymianku lub innych wybranych ziół i czubatą łyżeczką soli. Wymieszaj wszystko, najlepiej po prostu dłonią.
Blachę wymość papierem do pieczenia. Wyłóż na nią warzywa z przyprawami.
Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika na około 30-40 minut. W czasie pieczenia wymieszaj warzywa 1-2 razy. Gdy dostrzeżesz, że zaczynają się rumienić – na wszelki wypadek sprawdź widelcem lub patyczkiem, czy są wystarczająco miękkie. Jeśli tak – wyjmuj z piekarnika.
Pieczone warzywa korzeniowe serwuj gorące i pachnące, najlepiej z sosem tzatzyki wegańskim lub tradycyjnym.
To jest idealne danie na obiad lub ciepłą kolację. Aromatyczne i kojące, a przy tym lekkie. Bardzo polecam, smacznego!