Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczone żeberka"
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 167
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 102
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 167
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 102
Składniki
Żeberka umyj starannie, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Podziel wzdłuż kostek na porcje. Umieść w misce.Cebulę obierz, poszatkuj. Przełóż do miski z mięsem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Papryczkę chili umyj, przekrój, pozbaw pestek. Miąższ drobno posiekaj. Dodaj do żeberek, wymieszaj.
Kilka łyżek oleju utrzyj dokładnie z miodem i keczupem. Dodaj sok z cytryny. Marynatę dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Polej nią żeberka. Odstaw na godzinę.
Żeberka wraz z marynatą przełóż do rękawa do pieczenia. Wlej do środka kilka łyżek wody. Piecz około 70 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
czas ok. 90 min; porcja – 580 kcal, cena 3,50 zł
Przygotowując żeberka nie można zapomnieć o przyprawach i dodatkach smakowych. Ich dobór zależy głównie od upodobań kulinarnych. Warto jednak wiedzieć, że do żeberek pasują: miód, musztarda, tymianek, majeranek, suszone śliwki, morele, żurawina, chili i pomarańcze.Źródło: Świat kobiety