Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone żeberka mostki

Pieczone żeberka mostki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1028 Ocena: 7085

Dodano:

Odsłon: 2517

Co tam u was dziś przy sobocie na obiadek ? Ja dziś lepiej się czuję to przygotowałam żeberka mostki w przyprawach pieczone, może to nie są porządne żeberka ale my je lubimy tym bardziej że naprawdę na nich jest bardzo dużo mięsa

Składniki

  • 950 g żeberek wieprzowych mostkowych,
  • 2,5 łyżeczki przyprawy do mięsa,
  • 1 łyżeczka przyprawy do gyros,
  • 1 łyżka suszonych pomidorów z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim,
  • 1 łyżka oleju,
  • 150 ml wody
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczone żeberka mostki

Przygotowanie

  1. Na początek podzielić żeberka mostkowe na potrzebne nam porcje, następnie wymoczyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego lub na durszlaku, przygotowane żeberka obsypać przyprawami i wlać olej. Dokładnie za pomocą rąk wmasować przyprawy w mięso od żeberek i pozostawić na 10 minut aby mięso przeszło zapachem przypraw

  2. Po odstaniu żeberek w przyprawach przełożyć je do naczynia żaroodpornego i wstawić do zimnego piekarnika, ustawić go na 220 stopni i piec 1 godzinę i 25 minut co jakiś czas obracając żeberka na drugą stronę w trakcie pieczenia podlać żeberka przegotowaną zimną wodą. Po wyznaczonym czasie pieczenia ( choć jest to zależne od piekarnika ) żeberka są mięciutkie

  3. Upieczone delikatne i kruche żeberka podałam z młodymi ziemniakami polanymi odrobiną tłuszczu z mięsa oraz surówką z cebuli. ogórka i pomidora. Żeberka wyszły tak smaczne że zniknęły w mgnieniu oka

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń