Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone żeberka w piwie z miodem to coś co tygryski lubią najbardziej. Jesteście mięsożercami? Jeżeli tak to ten przepis jest dla Was stworzony. Soczyste, aromatyczne żeberka sprawią, że często będziecie do tego przepisu wracać. W całym domu będziecie je czuć a dodatkowym atutem jest to, że ich wykonanie jest bardzo łatwe. Jesteście ciekawi jak je przygotować? Zapraszam
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 25
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 25
Składniki
Przygotowanie naszego dania zaczynamy od pokrojenia żeberek na kawałki tak aby każdy kawałek zawierał jedną kość. Następnie w misce mieszamy składniki marynaty czyli: musztarda, miód, przyprawy oraz olej. Gdy mamy gotową marynatę nacieramy nią dokładnie nasze żeberka. Zamarynowane żeberka przekładamy do miski przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy do nich pokrojoną paprykę i cebulę oraz ząbki czosnku ( nie muszą być obrane, wystarczy je rozgnieść ). Następnie pomiędzy warzywa a żeberka wkładamy dwie gałązki świeżego rozmarynu oraz całość zalewamy piwem.
Tak przygotowane żeberka pieczemy w naczyniu żaroodpornym z przykryciem w temperaturze 180 stopni ( funkcja góra-dół ) przez 70 minut. Następnie po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze przez kolejne 20 min. Po tym czasie nasze pieczone żeberka są już gotowe do jedzenia. Smacznego!!