Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone żeberka z sosem śliwkowym

Pieczone żeberka z sosem śliwkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 193 Ocena: 1675

Dodano:

Odsłon: 253

Aromatyczne żeberka podane z pikantnym sosem śliwkowym.

Składniki

  • Żeberka - 1kg
  • Czosnek - 2 ząbki do marynaty + cała główka do pieczenia
  • Cebula - 1szy
  • Wędzona papryka ostra - 1 łyżeczka
  • Chilli płatki - pół łyżeczki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Kolendra - 1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżka
  • Sos śliwkowy:
  • Śliwki węgierki - 200g (mogą być mrożone)
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • Cebula - 1 szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Ocet - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
  • Papryka ostra - 1/2 łyżeczki
  • Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Olej - 1 łyżeczka
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczone żeberka z sosem śliwkowym

Przygotowanie

  1. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki - po 2 kostki.
    Robimy marynatę z sosu sojowego, soku z cytryny, przeciśniętych 2 ząbków czosnku, cukru i przypraw. Mięso marynujemy co najmniej 2-3 godziny. Wykładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek przekrojony na pół.

    Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach przez 90 minut. Na 20 minut przed końcem zdejmujemy pokrywkę, na 10 minut przed końcem smarujemy mięso miodem - powstanie ładna glazura.

    Czosnek upieczony w połówkach po upieczeniu jest łagodny i miękki - można nim posmarować żeberka.

  2. Sos śliwkowy:
    Na oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek i cebulę., Dodajemy śliwki i smażymy, aż zmiękną. Miksujemy blenderem. Dodajemy cukier, ocet, przyprawy, koncentrat. Dusimy 2 minuty na małym ogniu często mieszając - sos jest gęsty i łatwo go przypalić.

    Żeberka podajemy z gorącym lub zimnym sosem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń