Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne żeberka podane z pikantnym sosem śliwkowym.
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2169
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 825
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2169
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 825
Składniki
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki - po 2 kostki. Robimy marynatę z sosu sojowego, soku z cytryny, przeciśniętych 2 ząbków czosnku, cukru i przypraw. Mięso marynujemy co najmniej 2-3 godziny. Wykładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek przekrojony na pół. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach przez 90 minut. Na 20 minut przed końcem zdejmujemy pokrywkę, na 10 minut przed końcem smarujemy mięso miodem - powstanie ładna glazura. Czosnek upieczony w połówkach po upieczeniu jest łagodny i miękki - można nim posmarować żeberka.
Sos śliwkowy: Na oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek i cebulę., Dodajemy śliwki i smażymy, aż zmiękną. Miksujemy blenderem. Dodajemy cukier, ocet, przyprawy, koncentrat. Dusimy 2 minuty na małym ogniu często mieszając - sos jest gęsty i łatwo go przypalić. Żeberka podajemy z gorącym lub zimnym sosem.