Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne żeberka podane z pikantnym sosem śliwkowym.
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12657
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4125
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42989
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 498
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 373
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 441
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 12657
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4125
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 42989
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 498
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 373
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 441
Składniki
Żeberka kroimy na mniejsze kawałki - po 2 kostki. Robimy marynatę z sosu sojowego, soku z cytryny, przeciśniętych 2 ząbków czosnku, cukru i przypraw. Mięso marynujemy co najmniej 2-3 godziny. Wykładamy do żaroodpornego naczynia. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek przekrojony na pół. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach przez 90 minut. Na 20 minut przed końcem zdejmujemy pokrywkę, na 10 minut przed końcem smarujemy mięso miodem - powstanie ładna glazura. Czosnek upieczony w połówkach po upieczeniu jest łagodny i miękki - można nim posmarować żeberka.
Sos śliwkowy: Na oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek i cebulę., Dodajemy śliwki i smażymy, aż zmiękną. Miksujemy blenderem. Dodajemy cukier, ocet, przyprawy, koncentrat. Dusimy 2 minuty na małym ogniu często mieszając - sos jest gęsty i łatwo go przypalić. Żeberka podajemy z gorącym lub zimnym sosem.