Do góry

Dania główne Przepis na:

PIECZONE ZIEMNIAKI

PIECZONE ZIEMNIAKI

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 156

Dodano:

Odsłon: 3251

Dziś proponuję jedno z dań kuchni śląskiej czyli pieczone ziemniaki. Tak przygotowane ziemniaki mogą być lekko spieczone. Dobrze smakują z rybką lub śledzikiem. Tak przygotowane ziemniaki nie są tożsame z tzw. pieczonkami:)

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, liść laurowy
  • oliwa
  • papier śniadanowy lub pergamin
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
PIECZONE ZIEMNIAKI

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę płuczemy.

  2. Cebulę kroimy w piórka

  3. Na dno garnka dajemy trochę oliwy by ziemniaki się nie przypaliły. Teraz przekładamy warstwami ziemniaki, cebulę, przesypujemy solą i pieprzem.
    Dodajemy liście laurowe. Na górę kładziemy natłuszczony papier śniadaniowy. Całość przykrywany pokrywką. Ziemniaki pieczemy około 15 - 20 minut aż będą miękkie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń