Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 25-05-2024
Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola. To idealne danie na każdą okazję – połączenie chrupiących ziemniaków, aromatycznego boczku i kremowego sera gorgonzola.
patelnia, piekarnik, miska
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1211
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 153
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1211
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 153
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W zależności od wielkości ziemniaka wynosi to 25-30 minut.
Boczek kroimy w słupki i wytapiamy tłuszcz na patelni. Szczypiorek siekamy i odkładamy na razie na bok.
Ugotowane jeszcze gorące ziemniaki przekrawamy na pół. Wydrążamy środek i przekładamy do większej miski.
Dodajemy mleko, śmietanę, ser, szczypiorek i boczek. Trochę boczku zostawiamy na poźniejsze posypanie. Doprawiamy solą, pieprzem a całość ugniatamy widelcem na jednolitą masę.
. Faszerujemy wydrążone łódeczki. Górę posypujemy boczkiem i tak przygotowane zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180° C przez 15 minut. Pieczone ziemniaki są już gotowe. Smacznego