Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 25-05-2024
Pieczone ziemniaki zapiekane z boczkiem i serem gorgonzola. To idealne danie na każdą okazję – połączenie chrupiących ziemniaków, aromatycznego boczku i kremowego sera gorgonzola.
patelnia, piekarnik, miska
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 16539
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8801
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 665
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8320
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 16539
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8801
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 665
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8320
Składniki
Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W zależności od wielkości ziemniaka wynosi to 25-30 minut.
Boczek kroimy w słupki i wytapiamy tłuszcz na patelni. Szczypiorek siekamy i odkładamy na razie na bok.
Ugotowane jeszcze gorące ziemniaki przekrawamy na pół. Wydrążamy środek i przekładamy do większej miski.
Dodajemy mleko, śmietanę, ser, szczypiorek i boczek. Trochę boczku zostawiamy na poźniejsze posypanie. Doprawiamy solą, pieprzem a całość ugniatamy widelcem na jednolitą masę.
. Faszerujemy wydrążone łódeczki. Górę posypujemy boczkiem i tak przygotowane zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180° C przez 15 minut. Pieczone ziemniaki są już gotowe. Smacznego