Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczone ziemniaki z jajkiem

Pieczone ziemniaki z jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 2020

Dodano:

Odsłon: 251

może i czasochłonne danie, ale roboty przy tym niewiele ;-)

Składniki

  • ziemniaki - 2 duże
  • boczek - 4 plastry
  • jajka - 4 szt.
  • ser cheddar - 50 g
  • szczypiorek - pół pęczka
  • masło - 1 łyżka
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczone ziemniaki z jajkiem

Przygotowanie

  1. ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy, układamy nieobrane na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na około 1,5 godziny, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem: jeżeli w środku są już miękkie, to wyciągamy i studzimy

  2. boczek kroimy w kostkę i wysmażamy na patelni na chrupko

  3. ostudzone ziemniaki kroimy wzdłuż na połówki, potem z każdej połówki dużą łyżką wydrążamy miąższ, pozostawiając ścianki o grubości kilku milimetrów, ziemniaki pozostawiamy na blaszce

  4. połowę miąższu dokładnie rozgniatamy widelcem dodając do niego boczek, masło, starty ser, szczypiorek oraz sól i pieprz, tak przygotowanym nadzieniem faszerujemy ziemniaki zostawiając na środku miejsce na jajko, na końcu wbijamy jajka

  5. całość zapiekamy ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C (aż zetną się białka), no i gotowe, smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń