Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne bezmięsne danie:) Pieczone ziemniaczki idealnie komponują się z delikatnym kalafiorem zanurzonym w aromatycznym sosie :)
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2993
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1088
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 2993
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 1088
Składniki
Ziemniaki dokładnie wyszorować, przekroić na połówki lub ćwiartki. Zioła do ziemniaków wymieszać z niewielką ilością soli i olejem. Polać ziemniaki i dokładnie wymieszać. Ułożyć na żaroodpornym półmisku, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ) na godzinę. Po pół godzinie ściągnąć folię i dalej piec bez przykrycia.
W tym czasie w osolonej wodzie zagotować różyczki kalafiora. Gotujemy dosłownie minutę i odcedzamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z pomidorów suszonych, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie kroimy drobno suszone pomidory, dodajemy do zrumienionej cebuli z czosnkiem. Dodajemy różyczki kalafiora i polewamy wszystko mlekiem wymieszanym z mąką. Doprowadzamy, mieszając, do zagotowania i chwilę jeszcze gotujemy na wolnym ogniu. Posypujemy łyżeczką mieszanki ziołowej greckiej. Dodajemy do smaku pieprz i ewentualnie sól. Po zdjęciu z ognia dodajemy jogurt o temperaturze pokojowej. Dokładnie wszystko mieszamy. Na talerz wykładamy upieczone ziemniaki, kalafior z sosem i podajemy z dowolną surówką lub kiszonymi ogórkami.