Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone ziemniaki z pieczarkami to świetne danie, kiedy spodziewasz się dużej liczby gości lub zwyczajnie chcesz poczuć się jak przy leśnym ognisku, mimo iż na dworze sypie śnieg. Całość wymaga minimalnej ilości pracy, a większość czasu przygotowania tej potrawy to pieczenie ziemniaków w piekarniku, dzięki czemu jest idealna dla osób zabieganych i zapracowanych.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22624
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 685
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22624
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 685
Składniki
Masło rozpuść i ostudź.
Ziemniaki dobrze umyj i osusz. Natrzyj je równomiernie łyżką oliwy z oliwek i umieść na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wstaw je do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz przez 35-45 minut, do miękkości. Wyjmij i ostudź.
Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej drugą łyżkę oliwy. Dodaj grzyby i smaż do zbrązowienia i odparowania płynu. Zmniejsz ogień do średniego i dodaj drobno posiekany czosnek. Kontynuuj smażenie przez minutę, a następnie zdejmij wszystko z ognia.
Ziemniaki przedziel wzdłuż na pół i wydrąż delikatnie miąższ za pomocą łyżeczki. Przenieś go do miski i wymieszaj z masłem, mlekiem i solą.
Do farszu dołóż pieczarki i tarty na tarce ser.
Mieszankę umieść z powrotem w ziemniakach, mocno dociskając, by zapełnić wszystkie luki.
Odkładaj gotowe ziemniaki na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Posyp je dużą ilością sera.
Wstaw całość z powrotem do pieca i piecz przez 10 minut, do ładnego rozpuszczenia sera.
Pieczone ziemniaki z pieczarkami podawaj na ciepło, posypane siekaną natką pietruszki.