Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone ziemniaki z pieczarkami to świetne danie, kiedy spodziewasz się dużej liczby gości lub zwyczajnie chcesz poczuć się jak przy leśnym ognisku, mimo iż na dworze sypie śnieg. Całość wymaga minimalnej ilości pracy, a większość czasu przygotowania tej potrawy to pieczenie ziemniaków w piekarniku, dzięki czemu jest idealna dla osób zabieganych i zapracowanych.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10083
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 876
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 213
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 10083
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, najlepsze jakie jadłam, nadziewane u...
Odsłon: 876
Dzisiaj inna odsłona krewetki królewskiej. Bardzo polecam z racji smaku oraz...
Odsłon: 213
Składniki
Masło rozpuść i ostudź.
Ziemniaki dobrze umyj i osusz. Natrzyj je równomiernie łyżką oliwy z oliwek i umieść na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Wstaw je do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz przez 35-45 minut, do miękkości. Wyjmij i ostudź.
Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej drugą łyżkę oliwy. Dodaj grzyby i smaż do zbrązowienia i odparowania płynu. Zmniejsz ogień do średniego i dodaj drobno posiekany czosnek. Kontynuuj smażenie przez minutę, a następnie zdejmij wszystko z ognia.
Ziemniaki przedziel wzdłuż na pół i wydrąż delikatnie miąższ za pomocą łyżeczki. Przenieś go do miski i wymieszaj z masłem, mlekiem i solą.
Do farszu dołóż pieczarki i tarty na tarce ser.
Mieszankę umieść z powrotem w ziemniakach, mocno dociskając, by zapełnić wszystkie luki.
Odkładaj gotowe ziemniaki na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Posyp je dużą ilością sera.
Wstaw całość z powrotem do pieca i piecz przez 10 minut, do ładnego rozpuszczenia sera.
Pieczone ziemniaki z pieczarkami podawaj na ciepło, posypane siekaną natką pietruszki.