Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone ziemniaki z szarpaną wieprzowiną to danie, które nie wymaga wiele pracy, ale musisz zacząć je przygotowywać dzień przed podaniem – mięso powinno się przez co najmniej kilka godzin marynować i kilka godzin piec w niskiej temperaturze (możesz przygotować na zapas większą ilość niż w przepisie, by cały proces był bardziej wydajny). Warto jednak poczekać!
Składniki
Oczyść mięso (z nadmiaru tłuszczu, błonek) i podziel na 2-3 kawałki. Przełóż do miski.
Rozgnieć czosnek, posiekaj cebulę. Połącz wszystkie składniki marynaty. Obtocz w niej mięso. Owiń miskę folią i wstaw na noc do lodówki.
Ogrzej mięso do temperatury pokojowej. Przełóż (wraz z marynatą) do naczynia żaroodpornego. Piecz pod przykryciem przez około 5-6 godzin w temperaturze 100°C. Wyjmij z piekarnika i podnieś temperaturę do 200°C.
Opłucz ziemniaki. Delikatnie wyszoruj szczoteczką (tak, by nie uszkodzić skórki). Osusz i natrzyj olejem. Ułóż ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz solą. Ponakłuwaj ziemniaki w kilku miejscach widelcem.
Wstaw ziemniaki na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez około godzinę (do miękkości).
Zetrzyj na grubych oczkach tarki mozzarellę. Porozdzielaj mięso dwoma widelcami na cienkie włókna. Rozkrój wzdłuż upieczone ziemniaki tak, by powstały w nich „kieszonki” (nie rozkrawaj do końca). Napełnij je serem i wieprzowiną. Polej sosem, który powstał w naczyniu żaroodpornym przy pieczeniu mięsa Wstaw jeszcze na kilka minut do piekarnika.
Podawaj ziemniaki z posiekanym szczypiorkiem i sosem BBQ.