Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczone ziemniaki z szarpaną wieprzowiną to danie, które nie wymaga wiele pracy, ale musisz zacząć je przygotowywać dzień przed podaniem – mięso powinno się przez co najmniej kilka godzin marynować i kilka godzin piec w niskiej temperaturze (możesz przygotować na zapas większą ilość niż w przepisie, by cały proces był bardziej wydajny). Warto jednak poczekać!
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17221
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 122
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 108
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4863
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7564
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17221
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 122
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 108
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4863
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7564
Składniki
Oczyść mięso (z nadmiaru tłuszczu, błonek) i podziel na 2-3 kawałki. Przełóż do miski.
Rozgnieć czosnek, posiekaj cebulę. Połącz wszystkie składniki marynaty. Obtocz w niej mięso. Owiń miskę folią i wstaw na noc do lodówki.
Ogrzej mięso do temperatury pokojowej. Przełóż (wraz z marynatą) do naczynia żaroodpornego. Piecz pod przykryciem przez około 5-6 godzin w temperaturze 100°C. Wyjmij z piekarnika i podnieś temperaturę do 200°C.
Opłucz ziemniaki. Delikatnie wyszoruj szczoteczką (tak, by nie uszkodzić skórki). Osusz i natrzyj olejem. Ułóż ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprósz solą. Ponakłuwaj ziemniaki w kilku miejscach widelcem.
Wstaw ziemniaki na środkowy poziom piekarnika. Piecz przez około godzinę (do miękkości).
Zetrzyj na grubych oczkach tarki mozzarellę. Porozdzielaj mięso dwoma widelcami na cienkie włókna. Rozkrój wzdłuż upieczone ziemniaki tak, by powstały w nich „kieszonki” (nie rozkrawaj do końca). Napełnij je serem i wieprzowiną. Polej sosem, który powstał w naczyniu żaroodpornym przy pieczeniu mięsa Wstaw jeszcze na kilka minut do piekarnika.
Podawaj ziemniaki z posiekanym szczypiorkiem i sosem BBQ.