Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczonki lub prażonki to tradycyjna, jednogarnkowa potrawa pochodząca z okolic Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Powinno się je robić na żarze ogniska w żeliwnym kociołku, lecz zrobione w domu wg odpowiedniego przepisu wychodzą równie pyszne! W oryginalnej wersji nie ma buraków a jest kapusta, ja jednak wolę wersję z buraczkiem, choć wersja z kapustą jest równie smaczna.
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105483
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 98
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4554
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 37
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105483
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 98
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4554
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 37
Składniki
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Ziemniaki kroimy w dość dużą kostkę, marchew w plasterki lub półplasterki, buraki na plastry, cebulę w piórka i kiełbasę w plasterki. Wszystko układamy warstwami w garnku: ziemniaki, sól i pieprz, marchew, buraki, kiełbaskę, cebulę i od nowa ziemniaki itd. Dobrze, żeby na górze były ziemniaki a na ziemniakach tłuszcz i boczek. Garnek powinien być pełen. Wszystko przykrywamy folią aluminiową i dociskamy pokrywką (folia musi być założona dokładnie aby para nie uciekała z garnka podczas gotowania).
Ziemniaki stawiamy na średni palnik i pieczemy około 10 minut na dużym ogniu, potem zmniejszamy go i dusimy kolejne 30 minut. Po tym czasie wyłączamy palnik i ostrożnie zdejmujemy folię. Mieszamy wszystko i zajadamy! Smacznego!