Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczonki, regionalna potrawa z okolic Myszkowa. Ja zrobiłam je w naczyniu żaroodpornym i upiekłam w piekarniku, gdyż nie posiadam kociołka żeliwnego w którym powinno się przygotować pieczonki, piekąc je na ognisku. Z piekarnika też są smaczne. Polecam.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5617
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1102
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12208
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5161
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1527
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5617
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1102
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12208
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5161
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1527
Składniki
Ziemniaki, marchew, cebule i buraczki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę lub plastry o grubości 1 cm. Kiełbasę kroimy w plasterki też o grubości 1 cm, boczek kroimy w plasterki. Na dno naczynia kładziemy skórki od boczku, tłustym do dna, lub jak nie mamy skórki od boczku to wykładamy dno i boki naczynia plasterkami boczku.
Jako pierwszą warstwę. układamy ziemniaki, solimy, pieprzymy.
Drugą warstwę układamy z plasterków marchwi.
Trzecią warstwę układamy z buraczków.
Czwartą warstwę układamy z plasterków kiełbasy.
Piątą warstwę układamy z cebuli.
Po ułożeniu każdej warstwy solimy i pieprzymy. U mnie do naczynia weszło tylko tyle warstw, w kociołku musielibyśmy ponownie nałożyć jeszcze po jednej warstwie według tej samej kolejności. Ja ostatnią warstwę w naczyniu zrobiłam z warstwy ziemniaków i kilku plasterków boczku, ułożyłam również 3 kawałeczki smalcu.
Przykryłam wszystko dużym liściem kapusty oraz pokrywką.
Tak przygotowane naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy na drugiej półce w temperaturze 160 stopni Celsjusza godzinę. Po godzinie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.
Upieczone pieczonki wyjmujemy z piekarnika, mieszamy je łyżką, podajemy na talerzach i zajadamy. Pieczonki możemy podawać z kefirem, mizerią z pomidorów lub inną ulubioną surówką.
Smacznego!!!