Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony bakłażan z serem to danie inspirowane kuchnią śródziemnomorską. Choć nie każdy przepada za tym warzywem, to odpowiedni czas pieczenia i połączenie z aromatycznym serem sprawi, że całość przypadnie każdemu do gustu. Potrawa także prezentuje się wyjątkowo kolorowo i efektownie. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako codzienny obiad, ale także atrakcyjna przystawka czy przekąska imprezowa.
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 110
Polecam. Łagodna pasta bez cebuli.
Odsłon: 110
Składniki
Bakłażana umyj i dobrze osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój go w cienkie plastry, ale nie do końca, pozostawiając trzon nietknięty. Każdy z plasterków obficie posyp solą.
Bakłażana połóż na kilku warstwach ręczników papierowych, lekko podpierając go jakimś przedmiotem, by woda swobodnie wypływała z warzywa. Pozostaw go na 30-60 minut, a następnie opłucz zimną wodą, ponownie osusz i umieść na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem silikonowym.
Każdy plaster dobrze nasmaruj oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Między plasterkami wkładaj po dość grubym plastrze pomidora, posmaruj go czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
Wstaw bakłażana do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza i piecz przez 45 minut lub do momentu całkowitego odparowania płynu.
Po tym czasie rozwiń bakłażana w wachlarz. Na każdym plasterku rozkładaj równomiernie żółty ser w postaci plasterków lub wiórków. Wstaw całość ponownie do piekarnika na kolejne 5 minut, do roztopienia sera.
Pieczonego bakłażana z serem wyjmij z pieca i posyp tartą lub siekaną mozzarellą. Pozwól by sama się rozpuściła pod wpływem ciepła resztkowego. Danie podawaj z dodatkiem świeżej bazylii i natki pietruszki.