Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 27491
Dodano: 26.05.2018
Odsłon: 5814
1-2 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Umyte bakłażany przekrajamy na pół i wydrążamy środki. Wnętrza każdej części posypujemy solą i odstawiamy na około 15 minut, aby pozbyć się ewentualnej goryczki. Po tym czasie obmywamy bakłażany z soli.
Pokrojone drobno szalotki szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną na kawałki i oprószoną solą oraz pieprzem pierś z kurczaka i delikatnie ją przesmażamy. Wydrążony miąższ z bakłażana kroimy na mniejsze kawałki, a pomidory pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do kurczaka i dusimy wszystko do momentu aż farsz zmięknie. W międzyczasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę śmietany, oregano, ostrą paprykę, sól, pieprz i ewentualnie dosładzamy.
Do tak przygotowanego farszu wbijamy jajko, dodajemy kilka łyżek startej mozzarelli oraz świeży rozmaryn. Do oprószonych oregano bakłażanów nakładamy farsz, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na około 40 - 45 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy ich wierzch dodatkową porcją sera i układamy kilka przedzielonych na pół pomidorów koktajlowych.
Jako dodatek świetnie sprawdzi się sos czosnkowy. Życzę smacznego! :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

BEATA1978 02 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam takie jedzonko :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

basiliana 27 maja 2018Zgłoś do usunięcia
Bardzo apetyczne połączenie składników. Potrawa wygląda efektownie i zdecydowanie zachęca do wypróbowania przepisu. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

pelen_brzuszek 26 maja 2018Zgłoś do usunięcia
Cudo :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz