Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony dorsz atlantycki

Pieczony dorsz atlantycki

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 471

Dodano:

Odsłon: 4254

Dorsz to jedna z nielicznych, poza łososiem, ryb, która bardzo lubię i która gości od czasu do czasu na moim stole. Dziś proponuję pieczonego dorsza, który jest niesamowicie aromatyczny i soczysty.

Składniki

  • 400 g filetów z dorsza atlantyckiego sok z jednej cytryny 2 ząbki czosnku łyżeczka posiekanego koperku bazylia, szałwia, kolendr
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. dorsza osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj solą, pieprzem i resztą przypraw
    sok z cytryny połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem
    w powstałej marynacie obtocz rybę i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę
    naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową z zapasem, żeby można było zawinąć rybę
    na foli ułóż rybę, polej pozostałą marynatą, obłóż rybę równomiernie plastrami masła, a następnie wszystko delikatnie zawiń folią, która nakłuj na górze
    piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 mintut

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń