Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony filet z kurczaka jest zdrowszy niż jego smażony wariant, ale łatwo go przesuszyć. Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami, a będziesz cieszyć się kruchym, wilgotnym, pełnym aromatu mięsem drobiowym.
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 45
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 571
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2012
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4007
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 45
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 571
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2012
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4007
Składniki
Umyj i osusz filety z kurczaka. Oczyść je z błonek, włókien, chrząstek i nadmiaru tłuszczu. Oprósz solą, pieprzem i obiema paprykami. Odłóż na czas dalszych przygotowań.
Obierz i posiekaj drobno cebulę. Przeciśnij przez praskę czosnek.
Rozgrzej na patelni jedną łyżkę oliwy. Zeszklij na niej cebulę. Dodaj czosnek, a po chwili pomidory z puszki. Dopraw octem balsamicznym, cukrem, solą i pieprzem. Duś sos przez około 10 minut (pomidory nie muszą się całkowicie rozpaść). Pod koniec dodaj do niego łyżkę masła.
Zdejmij patelnię z palnika. Wymieszaj sos z mascarpone.
Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i obsmaż na niej filety z kurczaka – około 3 minuty po każdej ze stron.
Przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej do niego sos pomidorowy. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz filety z kurczaka przez około 30 minut.
Tak upieczony kurczak smakuje doskonale z każdym dodatkiem – ziemniakami, ryżem, kaszą czy makaronem.