Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony filet z kurczaka jest zdrowszy niż jego smażony wariant, ale łatwo go przesuszyć. Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami, a będziesz cieszyć się kruchym, wilgotnym, pełnym aromatu mięsem drobiowym.
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 50
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 33
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 50
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 33
Składniki
Umyj i osusz filety z kurczaka. Oczyść je z błonek, włókien, chrząstek i nadmiaru tłuszczu. Oprósz solą, pieprzem i obiema paprykami. Odłóż na czas dalszych przygotowań.
Obierz i posiekaj drobno cebulę. Przeciśnij przez praskę czosnek.
Rozgrzej na patelni jedną łyżkę oliwy. Zeszklij na niej cebulę. Dodaj czosnek, a po chwili pomidory z puszki. Dopraw octem balsamicznym, cukrem, solą i pieprzem. Duś sos przez około 10 minut (pomidory nie muszą się całkowicie rozpaść). Pod koniec dodaj do niego łyżkę masła.
Zdejmij patelnię z palnika. Wymieszaj sos z mascarpone.
Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i obsmaż na niej filety z kurczaka – około 3 minuty po każdej ze stron.
Przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej do niego sos pomidorowy. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz filety z kurczaka przez około 30 minut.
Tak upieczony kurczak smakuje doskonale z każdym dodatkiem – ziemniakami, ryżem, kaszą czy makaronem.