Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 22-08-2024
Obecnie trwa sezon na kalafior, który w w połączeniu z miętą, jogurtem i przyprawą ras el hanout ma cudownie świeży smak, znacznie lepszy od tradycyjnego kalafiora z bułką tartą czy sosem holenderskim. W piekarniku kalafior staje się chrupiący na zewnątrz i nabiera wspaniałego aromatu pysznej jogurtowej marynaty. Przygotowałam go z jego delikatnymi listkami i ciecierzycą oraz z pikantnym jogurtem i miętowym pesto.
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 29
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 252
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 776
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 1658
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 29
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 252
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 776
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 1658
Składniki
* przepis na domowa przyprawe ras el hanout podalam tutaj: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-domowa-przyprawa-ras-el-hanout,2021937,konhambos.html Rozgrzac piekarnik do 200° C (góra/dól). Z kalafiora odciac liscie, drobne liscie pokroic na kawalki i odlozyc na bok, zostana upieczone z kalafiorem pózniej. Wymieszac jogurt z przyprawa ras el hanout, miodem, oliwa z oliwek, sola i pieprzem. Obrac, zetrzec i dodac czosnek.
Oczyszczony kalafior wlozyc do naczynia zaroodpornego i posmarowac gesto masa jogurtowa. Piec w piekarniku przez 45 minut. Jesli powierzchnia stanie sie zbyt ciemna, lekko zmniejszyc ogien lub przykryc kalafiora zmietym i namoczonym w wodzie papierem do pieczenia.
Wymieszac odlozone liscie kalafiora z ciecierzyca, odrobina oliwy z oliwek, sola, pieprzem i prazonymi nasionami sezamu. Po 30 minutach pieczenia ulozyc dookola kalafiora i piec przez pozostale 15 minut. W tym czasie przygotowac mietowe pesto. Oderwac liscie miety od lodyg i umiescic je w wysokim kubku. Cytryne umyc, osuszyc, zetrzec skórke i wycisnac sok. Do miety dodać skórke i 1 lyzke soku (na 4 osoby), oliwe, sól i pieprz. Zmiksowac na pesto za pomoca recznego blendera.
Na koniec przygotowac jogurt tahini. Do miski wlac jogurt i paste sezamowa i dobrze wymieszac. Doprawic przyprawa ras el hanout, sola, pieprzem, miodem i sokiem z cytryny.
Jogurt tahini wymieszac z prazonymi ziarnami sezamu. Rozlamac granat i zebrac pestki. Na duzy talerzu wlac jogurt tahini. Ulozyc na nim pieczony kalafior, liscie kalafiora i ciecierzyce. Wszystko skropic mietowym pesto i posypac pestkami granatu.
Przed podaniem pokroic kalafior na kawalki jak tort i serwowac ze wszystkimi dodatkami.