Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, pieczony kartoflak, inaczej ziemniaczana babka, upieczona z kiełbasą, cebulą i czosnkiem z daszkiem z wędzonego boczku :)
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 204
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 915
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4014
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20081
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 204
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 915
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4014
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 20081
Składniki
Na patelni podsmażamy pokrojoną kiełbasę śląską w ćwierć plastry, cebulę w kostkę i drobno pokrojone ząbki czosnku. Obrane, umyte ziemniaki trzemy na pulpę. Do ziemniaczanej pulpy dodajemy mąkę, kaszę manną, jajka, sól, pieprz ziołowy, majeranek i podsmażoną kiełbasę z cebulą. Całość mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki żeby pulpa przeszła smakami. Po tym czasie wykładamy formę (keksową dużą) papierem do pieczenia i chochlą wykładamy pulpę ziemniaczaną, równamy i wierzch wykładamy plasterkami wędzonego boczku. Pieczemy 60 minut w 200 stopniach Celsjusza grzałki góra/dół. Upieczoną babkę ziemniaczaną podajemy na gorąco z jogurtem naturalnym, lub gęstą, kwaśną śmietaną. Możemy również zimną babkę pokroić w plastry i podsmażyć na patelni. Smacznego !!!