Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, pieczony kartoflak, inaczej ziemniaczana babka, upieczona z kiełbasą, cebulą i czosnkiem z daszkiem z wędzonego boczku :)
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8245
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2824
Polecam.
Odsłon: 1465
Polecam.
Odsłon: 432
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8245
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2824
Polecam.
Odsłon: 1465
Polecam.
Odsłon: 432
Składniki
Na patelni podsmażamy pokrojoną kiełbasę śląską w ćwierć plastry, cebulę w kostkę i drobno pokrojone ząbki czosnku. Obrane, umyte ziemniaki trzemy na pulpę. Do ziemniaczanej pulpy dodajemy mąkę, kaszę manną, jajka, sól, pieprz ziołowy, majeranek i podsmażoną kiełbasę z cebulą. Całość mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki żeby pulpa przeszła smakami. Po tym czasie wykładamy formę (keksową dużą) papierem do pieczenia i chochlą wykładamy pulpę ziemniaczaną, równamy i wierzch wykładamy plasterkami wędzonego boczku. Pieczemy 60 minut w 200 stopniach Celsjusza grzałki góra/dół. Upieczoną babkę ziemniaczaną podajemy na gorąco z jogurtem naturalnym, lub gęstą, kwaśną śmietaną. Możemy również zimną babkę pokroić w plastry i podsmażyć na patelni. Smacznego !!!