Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony kartoflak.

Pieczony kartoflak.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1809 Ocena: 29271

Dodano:

Odsłon: 2111

Pyszny, pieczony kartoflak, inaczej ziemniaczana babka, upieczona z kiełbasą, cebulą i czosnkiem z daszkiem z wędzonego boczku :)

Składniki

  • ziemniaki 5 szt. duże
  • kiełbasa śląska 1 szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • cebula 1 szt. średnia
  • kurze jajka 2 szt.
  • wędzony boczek do wyłożenia na wierzch 13-14 plasterków
  • mąka pszenna 4 kopiaste łyżki
  • kasza manna 2 łyżki
  • sól 1 łyżka
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżka
  • papier do wyłożenia formy
  • forma (keksowa duża)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pieczony kartoflak.

Przygotowanie

  1. Na patelni podsmażamy pokrojoną kiełbasę śląską w ćwierć plastry, cebulę w kostkę i drobno pokrojone ząbki czosnku. Obrane, umyte ziemniaki trzemy na pulpę. Do ziemniaczanej pulpy dodajemy mąkę, kaszę manną, jajka, sól, pieprz ziołowy, majeranek i podsmażoną kiełbasę z cebulą. Całość mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki żeby pulpa przeszła smakami. Po tym czasie wykładamy formę (keksową dużą) papierem do pieczenia i chochlą wykładamy pulpę ziemniaczaną, równamy i wierzch wykładamy plasterkami wędzonego boczku. Pieczemy 60 minut w 200 stopniach Celsjusza grzałki góra/dół. Upieczoną babkę ziemniaczaną podajemy na gorąco z jogurtem naturalnym, lub gęstą, kwaśną śmietaną. Możemy również zimną babkę pokroić w plastry i podsmażyć na patelni.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń