Do góry

Dania główne Przepis na:

pieczony kurczak sriracha

pieczony kurczak sriracha

Autor:

Przepisów i artykułów: 316 Ocena: 2544

Dodano:

Odsłon: 485

Soczyste, delikatne mięso w marynacie z sosu sriracha i całe mnóstwo czosnku. Pycha.....

Składniki

  • kurczak z wolnego wybiegu - 1 szt
  • oliwa - 2-3 łyżki
  • sos sriracha - pół szklanki
  • sok z limonki - 2 łyżki
  • czosnek - 1 duża główka
  • sól, pieprz
  • majonez - 2 łyżki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
pieczony kurczak sriracha

Przygotowanie

  1. Majonez wymieszać z dwiema łyżkami sosu sriracha. Pozostały sos połączyć z sokiem z limonki i oliwą.

  2. Z kurczaka wyciąć kręgosłup, rozłożyć na płasko, natrzeć solą i pieprzem. Skórę nad piersiami poluzować i w powstałą kieszeń nałożyć majonez. Marynatą natrzeć całego kurczaka i włożyć do lodówki na kilka godzin.

  3. Na mniej więcej godzinę przed pieczeniem kurczaka wyciągnąć z lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

  4. Kurczaka położyć do brytfanny, dodać przekrojoną na pół główkę czosnku, przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika na godzinę. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze 30 minut, od czasu do czasu polewając mięso tworzącym się sosem.

  5. Po upieczeniu kurczaka przełożyć na deskę do krojenia, przykryć folią aluminiową i zostawić na 10 minut. Upieczony czosnek wycisnąć ze skórki, rozsmarować po mięsie. Kurczaka pokroić na porcje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń