Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste, delikatne mięso w marynacie z sosu sriracha i całe mnóstwo czosnku. Pycha.....
Polecam bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu sernik, tym razem z brzoskwin...
Odsłon: 3123
Rożki z papryki nafaszerowane pomidorem oraz serem mozzarella stanowią przeką...
Odsłon: 29
Prosta, lekka sałata pełna zdrowia. Wspaniały dodatek do każdego obiadu. :)
Odsłon: 37
Polecam bardzo smaczny i prosty w przygotowaniu sernik, tym razem z brzoskwin...
Odsłon: 3123
Rożki z papryki nafaszerowane pomidorem oraz serem mozzarella stanowią przeką...
Odsłon: 29
Prosta, lekka sałata pełna zdrowia. Wspaniały dodatek do każdego obiadu. :)
Odsłon: 37
Składniki
Majonez wymieszać z dwiema łyżkami sosu sriracha. Pozostały sos połączyć z sokiem z limonki i oliwą.
Z kurczaka wyciąć kręgosłup, rozłożyć na płasko, natrzeć solą i pieprzem. Skórę nad piersiami poluzować i w powstałą kieszeń nałożyć majonez. Marynatą natrzeć całego kurczaka i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Na mniej więcej godzinę przed pieczeniem kurczaka wyciągnąć z lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Kurczaka położyć do brytfanny, dodać przekrojoną na pół główkę czosnku, przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika na godzinę. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze 30 minut, od czasu do czasu polewając mięso tworzącym się sosem.
Po upieczeniu kurczaka przełożyć na deskę do krojenia, przykryć folią aluminiową i zostawić na 10 minut. Upieczony czosnek wycisnąć ze skórki, rozsmarować po mięsie. Kurczaka pokroić na porcje.