Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Soczyste, delikatne mięso w marynacie z sosu sriracha i całe mnóstwo czosnku. Pycha.....
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94076
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2786
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3573
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1655
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2339
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94076
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2786
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3573
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1655
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2339
Składniki
Majonez wymieszać z dwiema łyżkami sosu sriracha. Pozostały sos połączyć z sokiem z limonki i oliwą.
Z kurczaka wyciąć kręgosłup, rozłożyć na płasko, natrzeć solą i pieprzem. Skórę nad piersiami poluzować i w powstałą kieszeń nałożyć majonez. Marynatą natrzeć całego kurczaka i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Na mniej więcej godzinę przed pieczeniem kurczaka wyciągnąć z lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Kurczaka położyć do brytfanny, dodać przekrojoną na pół główkę czosnku, przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika na godzinę. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze 30 minut, od czasu do czasu polewając mięso tworzącym się sosem.
Po upieczeniu kurczaka przełożyć na deskę do krojenia, przykryć folią aluminiową i zostawić na 10 minut. Upieczony czosnek wycisnąć ze skórki, rozsmarować po mięsie. Kurczaka pokroić na porcje.