Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, pyszne i z jednej blaszki :) Ilość składników zależy od ilości i możliwości osób które będą spożywać danie.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5335
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 877
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5335
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 877
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
Kurczaka myjemy, osuszamy a następnie nacieramy olejem i ulubionymi przyprawami i odstawiamy na minimum godzinę do lodówki.
Ziemniaki obieramy, kroimy (mniejsze na połówki, większe na ćwiartki). Polewamy niewielką ilością oleju i posypujemy przyprawą do ziemniaków i granulowanym czosnkiem. Mieszamy, aby ziemniaczki były obtoczone przyprawami.
Cebulę obieramy i kroimy w 8 części, opcjonalnie możemy dodać pokrojone na połówki lub ćwiartki pomidorki lub paprykę pokrojoną w spore paski.
Na blaszkę do pieczenia wlewamy odrobinę oleju, układamy elementy kurczaka, ziemniaki, cebulę, ząbki czosnku (nie obieramy ich- po upieczeniu łatwo można wycisnąć rozpływający się środek) i opcjonalnie paprykę czy pomidorki (które polewamy olejem i posypujemy przyprawą).
Całość pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około godzinę. Podajemy z ulubioną surówką. Smacznego :)
Jeszcze jedna uwaga- kiedy używam młode ziemniaczki, nie obieram ich tylko dokładnie myję. Malutkie piekę w całości.