Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony kurczak ze świeżymi warzywami

Pieczony kurczak ze świeżymi warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4651

Dodano:

Odsłon: 1576

Witam, dzisiaj mam propozycje na prawdziwy polski i rodzinny niedzielny obiad, a więc kawał porządnego mięsa :) A konkretniej na udka z kurczaka z dodatkiem świeżych warzyw, które teraz są najsmaczniejsze. Całość doprawiona jest mieszanką moich ulubionych i zapieczona w piekarniku, dzięki czemu mięso zachowuje w sobie całą aromatyczność. Zapraszam :)

Składniki

  • Udka kurczaka (mogą być również skrzydełka) 5-6 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Cebula czerwona 1 szt.
  • Czosnek 6 ząbków
  • Cukinia 1 szt. mała
  • Papryka czerwona 1/2 szt.
  • Papryka żółtka 1/2 szt.
  • Majeranek 5 łyżeczk
  • Zioła prowansalskie 4 łyżeczki
  • Papryka słodka w proszku 1 łyżeczka
  • Papryka ostra w proszku 2/3 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
  • Pieprz ziołowy
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczony kurczak ze świeżymi warzywami

Przygotowanie

  1. Warzywa dokładnie umyć. Cukinie pokroić w krążki, a papryki w paski.

    Cebule obrać i pokroić w pióra, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.


    Kurczaka umyć, osuszyć doprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.

    Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać cebulę, czosnek i pozostałe warzywa. Pozostawić w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc, aby mięso przeszło smakiem przypraw i warzyw.


    Kurczaka piec w piekarniku przez ok. 1 godzinę w temp. 200 stopni, w razie potrzeby zmniejszyć temperaturę. Pod koniec pieczenia przekłuć rękaw.


  2. Smacznego !

  3. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń