Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony placek ziemniaczany

Pieczony placek ziemniaczany

Autor:

Przepisów i artykułów: 2446 Ocena: 16439

Dodano:

Odsłon: 3794

Proty przepis Babci Stefci na smaczny placek ziemniaczany.

Składniki

  • Ziemniaki 40 dag
  • Cebula czerwona ¼ szt.
  • Sól i pieprz do smaku
  • Papryczka mielona chili
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Łosoś wędzony w pomidorach
  • Papryka świeża 1/3 szt.
  • Ser feta
  • Cytryna
  • słonina
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczony placek ziemniaczany

Przygotowanie

  1. Przygotowanie:
    Ziemniaki, cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać oliwę z oliwek, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Naczynie żaroodporne dokładnie wysmarować słoniną, wylać masę ziemniaczana, wyrównać powierzchnię, posypać papryczką mieloną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 15 minut, po czym zwiększyć temperaturę do 250 stopni i zapiec na rumiano na górnej spirali około 5 minut. Gotowy placek lekko ostudzić, na wierzch ułożyć kostki łososia, ser feta i pokrojoną w kostkę świeżą paprykę. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń