Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony pstrąg łososiowy w marynacie

Pieczony pstrąg łososiowy w marynacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 980 Ocena: 26767

Dodano:

Odsłon: 9474

Propozycja na przygotowanie zdrowej, soczystej i aromatycznej ryby.

Składniki

  • 2 filety z pstrąga łososiowego
  • sól, pieprz, 2 ząbki czosnku
  • masło
  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
  • 4 łyżki sosu sojowego (indonezyjskiego)
  • 2 łyżki miodu akacjowego
  • 2 łyżki przegotowanej wody
  • mały pęczek świeżego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki papryczki chilli
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
1-2 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pieczony pstrąg łososiowy w marynacie

Przygotowanie

  1. Filety z łososia myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, oczyszczamy z ości i odcinamy skórę.

    Tak przygotowane filety oprószamy delikatnie solą i pieprzem.

    Następnie przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, miodu, soku z limonki, wody, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku, papryki (słodkiej i ostrej) i posiekanego świeżego koperku.

    Połową marynaty nacieramy filety z łososia i odstawiamy do lodówki na około godzinę.

  2. Następnie filety przekładamy do naczynia żaroodpornego delikatnie wysmarowanego masłem. Układamy na wierzch pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku i małe plasterki masełka.

  3. PIECZENIE PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO:

    Rybę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie dolewamy pozostałą część marynaty (wcześniej podgrzaną) i pieczemy przez kolejne 10 minut.

    Pstrąga podajemy z ulubionymi dodatkami.

    Ja podałam go z marchewką na ciepło, kaszą bulgur ugotowaną z dodatkiem kurkumy i odrobiną masła.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 kwietnia 2014 pyszności ,po łososiu pstrąg moja ulubiona rybka:)
pozdrawiam i Wesołych Świąt:)
Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosynka 19 kwietnia 2014 Bardzo pyszna rybka!! Przepis zabieram i dziekuje! Wesolych Swiat Wielkanocnych! Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń