Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab nadziewany kiełbasą to doskonały przepis na świąteczne lub okazjonalne mięso na ciepło lub na zimno. Jest bardzo dekoracyjny i smakowity. Możemy go nadziać kiełbasą wędzoną lub białą surową kiełbasą. Należy podawać z chrzanem lub ćwikłą (na zimno) bądź z buraczkami albo kapustą zasmażaną (na ciepło).
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1210
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 151
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1210
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 151
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 468
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Kawałek schabu przebijamy i nacinamy długim, ostrym i spiczastym nożem tworząc kieszonkę do której wkładam kiełbasę podwawelską uprzednio smarując od środka musztardą. Mięso nacinam od góry aby uzyskać większą głębię smaku kiedy podczas pieczenia pod przykryciem uwalniają się wszystkie aromaty.
Do brytfanny wkrajam jedną dużą cebulę, kilka pieczarek w plastrach i pół główki czosnku. Podlewam lekko olejem. Ulubione przyprawy czyli: papryka wędzona, pieprz czarny mielony, szczypta majeranku, przyprawa do mięs knorr oraz Montreal Steak ( można zastąpić przyprawą do grilla ) mieszam w miseczce z 40ml oleju, dolewam 50ml dobrej whisky i wody. Mieszam dokładnie i zalewam mięsiwo. Jeśli po zalaniu marynatą mięso nie jest przynajmniej w 1/4 swojej objętości w płynie - dolewam wody. Wjeżdża wtedy też kostka knorr grzybowa. Od góry posypuje jeszcze Montrealem.
Jednemu wystarczy godzina i dwadzieścia minut, ale ja uwielbiam kiedy mięso jest bardzo delikatne i soczyste a nie twarde i wysuszone, dlatego pierwszą godzinę pieczenia ustawiam na 200 stopni, grzałki góra - dół bez termoobiegu. Następnie dwie i pół godziny w temp 150 stopni. Cały czas pod przykryciem. Jeśli chcesz osiągnąć przypieczoną powierzchnię - zdejmij pokrywę na wpół godziny przed końcem pieczenia.