Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak pieczony, wcześniej marynowany w solance jest delikatny i bardzo smaczny. Pęczak ze skwarkami i majerankiem stanowi farsz. Czyli mamy dwa w jednym. Wystarczy jeszcze ulubiona sałatka i obiad gotowy.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25734
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8916
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 497
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 25734
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8916
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 497
Składniki
Kurczaka dokładnie oczyścić, umyć. W sporym garnku, wodzie rozpuścić sól i cukier, włożyć kurczaka. Pozostawić w lodówce ok. 4 godziny. Kasze ugotować wg przepisu na opakowaniu. Podgardle i słoninę pokroić w kostkę i smażyć na patelni, na wolnym ogniu aż powstanie smalec i ładne skwarki. Jeśli wytopiło się zbyt dużo smalcu, to część odłożyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Dodać ugotowaną kaszę, majeranek, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Wymieszać i przestudzić. . Kurczaka po wyjęciu z solanki dokładnie osuszyć. Przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć kurczaka. Do środka nałożyć kaszę i można spiąć wykałaczkami. Nóżki związać bawełnianym sznurkiem. Kurczaka umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wolne miejsca w naczyniu wypełnić połówkami jabłek. Szczelnie przykryć folią aluminiowa i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 100 -110 min. Przed końcem pieczenia zdjąć folie, żeby mięso się przyrumieniło. Kurczaka podawać ciepłego z ulubioną sałatką. Smacznego.