Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kurczak pieczony, wcześniej marynowany w solance jest delikatny i bardzo smaczny. Pęczak ze skwarkami i majerankiem stanowi farsz. Czyli mamy dwa w jednym. Wystarczy jeszcze ulubiona sałatka i obiad gotowy.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5346
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 882
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11779
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Kurczaka dokładnie oczyścić, umyć. W sporym garnku, wodzie rozpuścić sól i cukier, włożyć kurczaka. Pozostawić w lodówce ok. 4 godziny. Kasze ugotować wg przepisu na opakowaniu. Podgardle i słoninę pokroić w kostkę i smażyć na patelni, na wolnym ogniu aż powstanie smalec i ładne skwarki. Jeśli wytopiło się zbyt dużo smalcu, to część odłożyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Dodać ugotowaną kaszę, majeranek, pieprz młotkowany z kolendrą i sól do smaku. Wymieszać i przestudzić. . Kurczaka po wyjęciu z solanki dokładnie osuszyć. Przyprawy wymieszać z olejem i natrzeć kurczaka. Do środka nałożyć kaszę i można spiąć wykałaczkami. Nóżki związać bawełnianym sznurkiem. Kurczaka umieścić w naczyniu żaroodpornym. Wolne miejsca w naczyniu wypełnić połówkami jabłek. Szczelnie przykryć folią aluminiowa i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 100 -110 min. Przed końcem pieczenia zdjąć folie, żeby mięso się przyrumieniło. Kurczaka podawać ciepłego z ulubioną sałatką. Smacznego.