Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po świętach gdzie królują postne potrawy, takie danie to coś przepysznego. Chrupiący, mięciutki i soczysty kawałek indyka zaakceptuje każda osoba.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1224
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 39039
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1224
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 39039
Składniki
Do przygotowania zalewy potrzebny jest nam garnek o wielkości takiej, by zmieścił się do niego udziec . Do garnka wkładamy udziec zalewamy zimną wodą, tak by był cały pokryty wodą. Jak już tyle mamy, to wyjmujemy mięso i do wody wsypujemy wszystkie suche zioła oraz wkładamy liść i obrany czosnek. Jeśli chodzi o sól, to wsypujemy dosyć dużo, tak by zalewa była dosyć słona, mieszamy do rozpuszczenia soli.
Jak mamy już przygotowaną zalewę, to do zalewy wkładamy udziec z indyka i przykrywamy całość pokrywką. Odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na 24 godziny. Tak przygotowane mięso po upieczeniu będzie z wierzchu chrupkie, a w środku miękkie i soczyste.
Po określonym czasie wyjmujemy mięso z zalewy osuszamy, oraz obsypujemy mięso czerwoną mieloną słodką papryką. Nagrzewamy piekarnik do 220 st C. góra/dół i pieczemy około 2 godzin, czyli 1 godzinę na kg mięsa. Upieczonego indyka wyjmujemy i z ulubionymi dodatkami zaczynamy konsumować Smacznego.