Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony udziec indyka podany z pieczonymi, młodymi ziemniakami, cebulką i pieczarkami.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8645
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1263
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10269
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4667
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 735
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8645
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1263
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10269
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4667
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 735
Składniki
Udźce z indyka czyścimy, myjemy i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Wszystkie suche przyprawy mieszamy z olejem na papkę. Udźce nacieramy papką z przypraw i czosnku, wkładamy do miseczki, przykrywamy spożywczą folią i wstawiamy do lodówki na noc. W dniu pieczenia obrane cebule kroimy w pół plastry i układamy na dno brytfanki, solimy i lekko skrapiamy olejem. Wymyte i pokrojone pieczarki układamy na warstwę z cebuli i również lekko solimy i kropimy olejem. Na obie warstwy układamy udźce, obkładamy boki brytfanki obranymi młodymi, lekko posolonymi ziemniakami. Całość kropimy olejem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół 2 godziny. Po godzinnym pieczeniu polewam olejem z brytfanki i dalej piekę, można udźce przewrócić na drugą stronę.
Upieczone udźce podajemy z upieczonymi ziemniakami, cebulką i pieczarkami. Smacznego !!!