Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony udziec indyka podany z pieczonymi, młodymi ziemniakami, cebulką i pieczarkami.
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 101
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4780
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 100
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 101
Szynka pieczona na Wielkanoc to przepis, który warto przetestować jeszcze prz...
Odsłon: 4780
Siekana kiełbasa z piersią indyka.
Odsłon: 100
Składniki
Udźce z indyka czyścimy, myjemy i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Wszystkie suche przyprawy mieszamy z olejem na papkę. Udźce nacieramy papką z przypraw i czosnku, wkładamy do miseczki, przykrywamy spożywczą folią i wstawiamy do lodówki na noc. W dniu pieczenia obrane cebule kroimy w pół plastry i układamy na dno brytfanki, solimy i lekko skrapiamy olejem. Wymyte i pokrojone pieczarki układamy na warstwę z cebuli i również lekko solimy i kropimy olejem. Na obie warstwy układamy udźce, obkładamy boki brytfanki obranymi młodymi, lekko posolonymi ziemniakami. Całość kropimy olejem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół 2 godziny. Po godzinnym pieczeniu polewam olejem z brytfanki i dalej piekę, można udźce przewrócić na drugą stronę.
Upieczone udźce podajemy z upieczonymi ziemniakami, cebulką i pieczarkami. Smacznego !!!