Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony udziec z indyka z ziemniakami, cebulą i pieczarkami.

Pieczony udziec z indyka z ziemniakami, cebulą i pieczarkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1610 Ocena: 22960

Dodano:

Odsłon: 871

Pieczony udziec indyka podany z pieczonymi, młodymi ziemniakami, cebulką i pieczarkami.

Składniki

  • udziec z indyka 2 szt.
  • cebula 2 szt.
  • pieczarki 6 szt. większe
  • młode ziemniaki
  • czosnek 2-3 ząbki lub suszony
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • wegeta bez konserwantów do smaku
  • Olej roślinny
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczony udziec z indyka z ziemniakami, cebulą i pieczarkami.

Przygotowanie

  1. Udźce z indyka czyścimy, myjemy i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Wszystkie suche przyprawy mieszamy z olejem na papkę. Udźce nacieramy papką z przypraw i czosnku, wkładamy do miseczki, przykrywamy spożywczą folią i wstawiamy do lodówki na noc. W dniu pieczenia obrane cebule kroimy w pół plastry i układamy na dno brytfanki, solimy i lekko skrapiamy olejem. Wymyte i pokrojone pieczarki układamy na warstwę z cebuli i również lekko solimy i kropimy olejem. Na obie warstwy układamy udźce, obkładamy boki brytfanki obranymi młodymi, lekko posolonymi ziemniakami. Całość kropimy olejem.

  2. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180-200 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół 2 godziny. Po godzinnym pieczeniu polewam olejem z brytfanki i dalej piekę, można udźce przewrócić na drugą stronę.

  3. Upieczone udźce podajemy z upieczonymi ziemniakami, cebulką i pieczarkami.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń