Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony ziemniak może zajmuje czas, ale nie jest pracochłonną potrawą. Piecze się sam i można coś robić w międzyczasie. Można go zrobić na obiad lub na kolację, jeśli znudzą się nam ziemniaki z wody. Tutaj podaję przepis z dodatkiem sera, ale równie dobrze można dodać sałatkę z tuńczyka lub fasolkę po bretońsku. Praktycznie można go podawać ze wszystkim.
Nóż, tarka
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 874
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 155
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 8286
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 874
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 155
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 8286
Składniki
Ziemniak umyć, włożyć do piekarnika bez blachy, tak na kratkę i przez pół godziny piec w temperaturze 250 stopni Celsjusza.
Po upływie pół godziny odwrócić i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i dalej piec przez pół godziny.
Po upływie pół godziny znów odwrócić i piec przez dalsze pół godziny. Duży ziemniak piecze się około 1,5-2godzin. Mniejsze ziemniaki pieką się 1-1,5 godziny.
Wyjąć z piekarnika ziemniak i nadkroićgo na krzyż, ścisnąć kciukami i wskazującymi, po czym do środka zsunąć łyżeczkę masła.
Wierzch ziemniaka posypać bogato serem.