Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb i bułki znajdziemy w każdej kuchni: najczęściej ze sklepu czy piekarni ale niekiedy też własnoręcznie wypiekane. Ponieważ pieczywo gości na naszym stole codziennie w stosunku miesięcznym czy rocznym kosztuje nas ono dość dużo. Dlatego ważne by o pieczywo odpowiednio zadbać, by dobrze je przechowywać, dzięki czemu na dłużej zachowa swą świeżość i przydatność do spożycia.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 361
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 61
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 361
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 61
Składniki
Jakie pieczywo najtrwalsze ? Najszybciej starzeje się pieczywo pszenne, najwolniej chleb żytni na zakwasie.Im więcej w pieczywie mąki żytniej i większa ilość otrąb tym chleb dłużej zachowuje świeżość. Chleb na zakwasie jest dłużej świeży niż pieczywo na drożdżach. Pieczywo typu pumpernikiel - ciemne razowe pieczone długo /ponad 9 godz./ w niskiej temperaturze / 120-150 stopni C/ na zakwasie z gruboziarnistej mąki żytniej jest przydatne do spożycia najdłużej. Przechowywane w oryginalnym szczelnym opakowaniu ma termin ważności do kilku m-cy, natomiast po otwarciu do kilku tygodni.
Gdzie i jak przechowywać pieczywo ? Najlepiej pieczywo przechowywać w glinianym pojemniku /misie, chlebaku lub tzw garnku rzymskim/. Naczynia z gliny zapewniają dobrą cyrkulację powietrza dzięki czemu pieczywo dłużej pozostaje świeże. Najczęściej przechowujemy pieczywo w chlebaku. Dobrze jeśli jest on drewniany lub ze sali nierdzewnej - materiały te chronią przed wilgocią i wysychaniem. Dodatkowo możemy pieczywo zawinąć w lnianą ściereczkę lub włożyć do płóciennego woreczka. Jedynie pieczywo tostowe przechowujemy w lodówce. Pozostałe pieczywo w lodówce szybko pleśnieje.
Zamrażanie Zamrażamy nadmiar pieczywa świeżego ale dobrze wystudzonego. Najlepiej jest zamrażać chleb pokrojony porcjując po kilka kromek. Rozmrażamy wówczas tylko tyle kromek ile faktycznie potrzebujemy a dodatkowo mniejsze porcje szybciej się rozmrożą. Najlepiej mrozić pieczywo zapakowane w folie spożywczą lub papierową torbę. Pieczywo rozmrażamy w temperaturze pokojowej.
Ochrona przed wysychaniem Pieczywo w chlebaku możemy przechowywać w papierowych torbach, przykryte pergaminem czy papierem do pieczenia lub w lnianych woreczkach. Naturalne materiały chronią pieczywo i zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza. Do chlebaka możemy włożyć jabłko i wymieniać je co kilka dni - zwiększy to nieco wilgotność powietrza ale nie spowoduje pleśnienia.
Ochrona przed wilgocią i pleśnieniem Pieczywo przede wszystkim powinno być przechowywane w miejscu suchym. Nie powinniśmy długo trzymać pieczywa w foli, gdyż nie przepuszcza ona powietrza. Jeśli ciepły chleb zawiniemy w folię szybciej on spleśnieje bo para nie będzie miała ujścia. Pieczywo wyschnięte, czerstwe możemy jeszcze jakoś wykorzystać /np. na bułkę tartą/ ale spleśniałe powinniśmy jak najszybciej wyrzucić by pleśnią i wilgocią nie "przeszedł" chlebak. Chlebak co jakiś czas powinniśmy przetrzeć ściereczką /zmoczoną w wodzie z dodatkiem octu i dobrze odciśniętą/. Następnie chlebak dokładnie wycieramy do sucha i pozostawiamy uchylony przez kilka godzin, by dokładnie wyschnął.