Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na orientalne danie skierowane do osób, które lubią wyraziste smaki. Potrawa jest bardzo ostra, ale przełamuje ją słodycz banana. Dziękuję Maudie za bananową inspirację ;)
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 29
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 544
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5464
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 29
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 544
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 5464
Składniki
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy w kostkę i oprószamy solą oraz odrobiną curry. Cebulę kroimy w kostkę. Przyprawione kawałki kurczaka wrzucamy na rozgrzany olej kokosowy, po chwili wrzucamy cebulę i smażymy wszystko razem aż kurczak lekko się zarumieni, a cebula zeszkli.
Banany obieramy ze skórki, kroimy w plasterki, rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich jogurt naturalny i przyprawy: pieprz cayenne, słodką i ostrą paprykę oraz curry*. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do kurczaka i zeszklonej cebulki. * Jeśli nie lubimy bardzo ostrego smaku, możemy dodać mniej ostrych przypraw. Wszystko dusimy na małym ogniu około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawiamy solą, czarnym pieprzem i sosem sojowym Sos podajemy z ryżem pełnoziarnistym. Życzę smacznego! :)