Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już jak są śliwki, to muszą być knedle. Pachnące cynamonem, goździkiem i skórką pomarańczową.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 489
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1821
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 375
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 489
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1821
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 375
Składniki
Śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek, ale tak, żeby śliwki się nie porozpadały. Ugotowane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać do sera i dodać jajko. Pomieszać i stopniowo dodawać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Jak zrobi się gładkie ciasto, podzielić na dwie części. Zrobić grubsze wałki i każdy podzielić na 8 części. Z kawałków robić kule, następnie rozpłaszczać na ręce i układać na środku śliwkę napełnioną skórką pomarańczową. Zlepiać ciasto i toczyć kule. Gotować partiami w osolonej wodzie z łyżką oleju rzepakowego. Kilka minut, aż kluski wypłyną na wierzch. Na patelni rozpuścić masło z cukrem i dodać bułkę tartą wymieszaną z przyprawą do piernika. Na patelnię przełożyć ciepłe knedle i obtoczyć w bułce w masełku. Można podać posypane dodatkowo skórką pomarańczową. Smacznego.