Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 237
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 233
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16299
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 93
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 237
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 237
W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pys...
Odsłon: 233
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 16299
Dzisiaj banalnie łatwy w przygotowaniu grillowany ananas podany wraz z miodow...
Odsłon: 93
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 237
Składniki
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju rzepakowym. Dodać pokrojone mięso z indyka. Dusić na wolnym ogniu. Dodać starte na tarce, na grubych oczkach warzywa. Pieczarki pokrojone w kostkę. Dusić i mieszać. Dodać pomidory oraz przyprawę staropolską. Dusić na wolnym ogniu aż odparuje sos, a masa będzie gęsta. Wystudzić. Dodać żółty ser. W kubeczku pomieszać kefir z ciepłą wodą, cukrem i drożdżami. Poczekać aż drożdże zaczną pracować. Do miseczki wsypać mąkę, sól i dodać zaczyn. Wyrobić ciasto. Uformowana kulę posmarować olejem rzepakowym. Przykryć ściereczką i wstawić do nagrzanego do 50 stopni otwartego piekarnika. Pozostawić tak na ok. 20-30 min, aż ciasto podwoi swoją objętość. Ponownie zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i każdą część rozwałkować na eliptyczny placek. Ponakładać farsz i pozalepiać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym jajkiem. Posypać sezamem. Wstawić do piekarnika i nastawić grzanie na 180 stopni. Od momentu osiągnięcia tej temperatury piec jeszcze ok. 20-25 min. Zajadać pieróg ciepły, albo wystudzony. Smacznego