Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na ciasto na pierogi. Ciasto ma idealne proporcje. Nie lepi się i nie rozrywa. Pierogi wychodzą przepyszne. Może komuś przepis przyda się na nadchodzące Święta. :)
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 306
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 388
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 245
Domowe bułki z pękającą skórką to najlepsze i najtańsze pieczywo Takie przygo...
Odsłon: 306
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 388
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 245
Składniki
Ciasto wyrabiamy głównie przy pomocy robota kuchennego łącząc w nim ze sobą wszystkie składniki. Gdy składniki się połączą, wyrabiamy ciasto jeszcze trochę ręcznie na podsypanej mąką stolnicy. Jeżeli wbijemy w nie palec i zostanie dziurka to znaczy, że ciasto jest gotowe. :) Dobrze by było, żeby ciasto odpoczęło jeszcze ok pół godziny zanim zaczniemy wałkowanie. Można je wtedy przykryć ściereczką.
Ciasto podzielić na części i każdą z nich po kolei cienko rozwałkować. Powycinać kółka ringiem.
Do pierogów nakładać swój ulubiony farsz i zalepiać. My ułatwiamy sobie lepienie zwilżonym lekko palcem, którym przesuwamy po jednej z krawędzi kółka. Lubimy też robić falbanki. ;)
Ze wskazanych proporcji wychodzi ok 100 - 110 pierogów. My mrozimy pierogi na surowo i gotujemy w Święta w dużej ilości lekko posolonej wody, dopóki nie zaczną wypływać na wierzch. Smacznego! :)