Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przedstawiam Wam dzisiaj przepis na ciasto na pierogi. Ciasto ma idealne proporcje. Nie lepi się i nie rozrywa. Pierogi wychodzą przepyszne. Może komuś przepis przyda się na nadchodzące Święta. :)
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 66
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 1362
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dan...
Odsłon: 4315
Zacna a skromna zupka aksakitna tak dla zdrowotności. Zupka z bulionu gotow...
Odsłon: 34
Ryba po grecku co roku pojawia się na moim świątecznym stole. Jest pyszna a w...
Odsłon: 155
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 66
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 1362
Nie przepadasz za łagodnymi śledziami w śmietanie czy oleju? Jeśli wolisz dan...
Odsłon: 4315
Zacna a skromna zupka aksakitna tak dla zdrowotności. Zupka z bulionu gotow...
Odsłon: 34
Ryba po grecku co roku pojawia się na moim świątecznym stole. Jest pyszna a w...
Odsłon: 155
Składniki
Ciasto wyrabiamy głównie przy pomocy robota kuchennego łącząc w nim ze sobą wszystkie składniki. Gdy składniki się połączą, wyrabiamy ciasto jeszcze trochę ręcznie na podsypanej mąką stolnicy. Jeżeli wbijemy w nie palec i zostanie dziurka to znaczy, że ciasto jest gotowe. :) Dobrze by było, żeby ciasto odpoczęło jeszcze ok pół godziny zanim zaczniemy wałkowanie. Można je wtedy przykryć ściereczką.
Ciasto podzielić na części i każdą z nich po kolei cienko rozwałkować. Powycinać kółka ringiem.
Do pierogów nakładać swój ulubiony farsz i zalepiać. My ułatwiamy sobie lepienie zwilżonym lekko palcem, którym przesuwamy po jednej z krawędzi kółka. Lubimy też robić falbanki. ;)
Ze wskazanych proporcji wychodzi ok 100 - 110 pierogów. My mrozimy pierogi na surowo i gotujemy w Święta w dużej ilości lekko posolonej wody, dopóki nie zaczną wypływać na wierzch. Smacznego! :)